След сезиране от статия със заглавие „Двойни стандарти на „Дондуков

...
След сезиране от статия със заглавие „Двойни стандарти на „Дондуков
Коментари Харесай

Апелативна прокуратура-София: Няма достатъчно данни за извършено престъпление от Атанас Семов

След сезиране от публикация със заглавие „ Двойни стандарти на „ Дондуков 2 “. Има доста незнайни към избора на Атанас Семов за парламентарен арбитър “, оповестена в електронното издание на вестник „ Капитал “, на 09.11.2018 година Върховната касационна прокуратура разпореди на Апелативна прокуратура - София осъществяване на служебна инспекция за точност и правомерност на разпореждане на Софийска градска прокуратура от 14.07.2016г. за отвод за формиране на досъдебно произвеждане.

Със сигнал, подаден на 05.03.2013 година и допълнение към него от 11.03.2013 година, Софийска градска прокуратура е била сезирана от правист, работил като теоретичен помощник по “Международно право и интернационалните връзки “ в Института за правни науки към Българска академия на науките, докторант в Юридическия факултет на СУ по компетентност „ Право на Европейския съюз “. В сигналите се твърди потребление на СУ „ Климент Охридски “ за насърчаване на частна стопанска активност, занемареност, както и подписване на неизгодна вредоносна за университета договорка по отношение на неакредитирана магистърска стратегия по „ Право на Европейския съюз “. Осъществяването на програмата е вследствие на контракт сред Софийския университет и съдружие с идеална цел - „ Център за продължаващо образование при Юридическия факултет на СУ “. След подаване на сигналите е била предоставена инспекция на Министерство на вътрешните работи – ГДНП. С разпореждане на СГП от 14.07.2016 година е отказано формиране на досъдебно произвеждане. Именно това разпореждане ще бъде предмет на служебна инспекция, след сезиране от посочената обява в медия.

В осъществяване на напътствията на ВКП, Апелативна прокуратура – София извърши служебна инспекция на постановения от СГП отвод да се образува досъдебно произвеждане и не откри учредения за изменение или анулация на ревизираното разпореждане. Актът на СГП от 14.07.2016 година е верен и закономерен.

Установена е следната фактическа конюнктура:

„ Център за продължаващо образование при Юридическия факултет на Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ /ЦПОЮФСУ/ е съдружие, основано през 2004 година в осъществяване на решение на Факултетния съвет на ЮФ на СУ. Членове на сдружението са ръководители на катедри на ЮФ и представител на деканското управление. Към материалите по преписката е приложено копие от протокол № 7 от съвещание на факултетния съвет на Юридическия факултет, който удостоверява провеждането на учредителното заседание на сдружението, с което единомислещо е взето решение за основаване на юридическо лице с нестопанска цел – съдружие за реализиране на активност в частна изгода, за приемане на Устав и избор на управителни органи. Атанас Семов, по отношение на който е ориентиран сигналът, е началник на интернационалната магистърска стратегия „ Право на Европейски Съюз “,но не е член на УС на ЦПО.

С решение № 1/04.11.2004г. на Софийски градски съд, 3-ти състав по ф.д. № 11869/2004г., ЦПОЮФСУ е вписан в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. През месец май 2006г. е подписан контракт за съдействие сред Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ и Университета Страсбург – 3 „ Робер Шуман “ и Университета Нанси – 2 /Европейски академични център/, Франция, въз основа на който стартира реализирането на стратегия за следдипломна подготовка – „ Правна и правосъдна система на ЕС”.

С оглед сполучливото реализиране на едногодишното образование се основава и магистърска стратегия „ Право на Европейския съюз “, според решение № 3/24.10.2007г. на Академичния съвет на СУ. Същата се реализира въз основа на контракт сред СУ и Университета Нанси – 2. Във връзка с посоченото, сред Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ и ЦПОЮФСУ е подписан контракт за съдействие от 17.10.2007г. Впоследствие е признат образователен проект за професионално направление „ Право “, компетентност „ Международни връзки “ за просветително квалификационна степен „ магистър “ за магистърска стратегия „ Право на Европейски Съюз “. С решение от 25.02.2010г. са разкрити две магистърски стратегии в направление „ Политически науки “ – „ Право на Европейски Съюз “ за експерти и неспециалисти. За същото ректорът на СУ е уведомил Националната организация за оценяване и акредитация /НАОА/ с писмо.

Между ЦПОЮФСУ и Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ на 18.08.2010 година е подписан нов контракт за съдействие, който преурежда връзките им. Предвидено е, че Центърът следва да реализира помощни действия по организирането и провеждането на програмата, само че самото образование по нея се организира от СУ, както и от преподаватели от Университета Нанси – 2. Не е планувано реализирането на просветителни функционалности от самия Център.

По преписката са приложени и голям брой други писмени документи – информации от МОН, от НАОА, от Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, копие от годишните финансови доклади на ЦПОЮФСУ, копия от контракти. Снети са сведения от лица, имащи отношение по въпросите, предмет на инспекцията.

След осъществяването на инспекцията, наблюдаващият прокурор от СГП е стигнал до извод за липса на данни за осъществено закононарушение от общ темперамент и с разпореждане от 14.07.2016г., предмет на актуалната служебна инспекция, е отказал образуването на досъдебно произвеждане по преписката.

Прокурорът от първоинстанционната прокуратура е ревизирал и разискал всички обстоятелства и условия, имащи значение за изясняване на обективната истина.

На първо място, от отчета на шефа на дирекция “Висше обучение “ при МОН с вх. № 8088-30/15.10.2013г., прибавен по преписката, се открива, че СУ постоянно е записал студентите от магистърска стратегия по „ Международни връзки – Право на Европейски Съюз “ в Регистъра на всички настоящи и прекъснали студенти и докторанти. МОН от своя страна навреме е издавало и стикери за дипломите на по този начин записаните студенти по посочената магистърска стратегия. С писмо с вх. № 208/09/04/2013г. ректорът на Софийския университет е уведомил НАОА за разкриването на две магистърски стратегии с решение на Академични съвет от 25.02.2010г. Макар да е налице по-късно известяван за откриването им обаче, следва да се подчертае, че самите магистърски стратегии не подлежат на обособена акредитация. Правилно е маркирано от прокурора от СГП, че в границите на към този момент упълномощени посоки, могат да се откриват магистърски стратегии, като НАОА следва само да бъде известена.

В същия отчет е посочено, че „ междууниверситетски диплом за правна и правосъдна система на Европейски Съюз “ / очакван за издаване в договорите сред СУ и Университета Страсбург – 3 „ Робер Шуман “ и Университета Нанси – 2/, като тип не съществува по българското законодателство. Въпреки посоченото обаче и въпреки последното да съществува като договорна уговорка, по преписката не са събрани данни да са издавани точно подобен тип дипломи. Видно е от същия отчет, че МОН е издавал стикери за приемане на тапия от СУ за съответната магистърска степен за записаните студенти по магистърската стратегия и няма никакви данни да е издавал неочакван в законодателството ни като тип междууниверситетски диплом.

Установено е също по този начин и че ЦПОЮФСУ не е осъществявал каквато и да било просветителна функционалност, с което да са нарушени наредбите на Закона за висшето обучение. Счетоводството на СУ и Центъра се води настрана, като с анекси към главния контракт, годишно са конкретизирани финансовите параметри /свързани с броя на студентите и таксите за образование, с визитата на задгранични преподаватели като лектори и др./ Няма данни за нарушавания и на Закона за счетоводството, както и такива, които да поддържат изказванията, че сумите от събираните такси за образование по програмата са в интерес на ЦПОЮФСУ.

Ето за какво, изведеният юридически извод от първоинстанционния прокурор за отвод да се образува досъдебно произвеждане, заради липса на осъществено закононарушение, е верен и като подобен се споделя и от въззивна инстанция – Апелативна прокуратура - София.

Независимо от неналичието на учредения за формиране на досъдебно произвеждане и от обстоятелството,че СУ “Св.Климент Охридски “е юридическо лице с академична автономност, АП-София е отбелязала, че управлението на Софийския университет следва да реши до каква степен оправдано е да продължава взаимната активност сред СУ и ЦПОЮФСУ при реализиране на образованието по интернационалната магистърска стратегия “Право на Европейски Съюз “.

С изложените причини Апелативна прокуратура София е завършила разпоредената от ВКП служебна инспекция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР