След серията възхитителни открития в Епископската базилика - мозайките, надписите

...
След серията възхитителни открития в Епископската базилика - мозайките, надписите
Коментари Харесай

Таен култ към Дионис изплува под базиликата

След серията възхитителни открития в Епископската базилика - мозайките, надписите и останките от по-ранния храм, пристигна и венецът на археологическите разкопки. Миналата седмица екипът на археолога Жени Танкова откри мраморна стела с посветителски надпис на мистично общество на култа към Тракийския Дионис.

Сензационната находка от самото начало е била скрита в долната страна на елементарна плоча на мраморната в атриума на базиликата. Археолозите ахнали, когато, с цел да нивелират терена, обърнали плочата. Веднага се обадили на Николай Шаранков - най-хубавия специалист по древногръцки надписи у нас.

След няколко часа опитният епиграф дал ключа към загадката. В издяланото върху мрамора обръщение 45 членове на религиозно съдружие на култа към тракийския господ Дионис показват благодарността си, че са останали живи и здрави по време на огромното готско настъпление от 251 година, когато Филипопол е бил опожарен и огромна част от постройките разрушени.

В идващите няколко години империята е разполагала с задоволителен финансов и човешки запас и градът е бил възобновен. Филипопол претърпява втори подем. Благодарственият надпис е насочен към двамата съимператори - Валериан и неговия наследник - Галиен, които ръководят дружно от 253 до 260 година, след което Галиен продължава да императорства самичък. Надписът е датиран от 255 година

Посвещението е към двамата императори, към Римския Сенат, към Римския народ, към народа на Филипопол.

Интересното е, че двама от мистите с по-изявена роля в тайнствата са носели облика на императора себастофори - двама са, тъй като в Рим е имало двама съимператори в този миг.

В долната част на фронтона е изписано името на Тюхе - древногръцката богиня на шанса, ориста, щастието и благоденствието. Издялани са и бръшлянови листенца, напомнящи за бръшляновия венец на Дионис.

Това е третият открит надпис на пловдивска земя от епохата на двамата императори. Стелата е открита близо мястото, където изникнаха и други смайващи находки.

Още през 2015 година бе открит откъс от надпис, повдигнат в чест на Императорския фетиш. После археолозите в детайл от чешма откриха и лист с членовете на герусията - Съвета на старейшините, който се занимава с Императорския фетиш. От този надпис, издялан сред 220 и 240 година, излиза наяве, че касиер на герусията е бил Аврелий Полигер.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР