След седмица на тежки боеве украинските войски са на известно

...
След седмица на тежки боеве украинските войски са на известно
Коментари Харесай

Ройтерс: Истинското изпитание за контраофанзивата на Украйна предстои

След седмица на тежки боеве украинските войски са на известно разстояние от главната отбранителна линия на Русия. По-голямата част от силите, готови за офанзивата, към момента са в подготвеност и явно същинските тествания за контранастъплението на Киев предстоят, написа " Ройтерс ".

Миналата седмица Украйна нанесе удари в две зони по продължение на югоизточния фронт, когато стартира главната фаза от дълго чаканата си интервенция, и рапортува за седем отвоювани села. ВСУ обаче понесеха и загуби, в това число на западни бойни машини на пехотата и танкове.

" И от двете страни огромна част от това ще се сведе до безсилие, което ще затрудни украинците да стигнат и пробият съветската отбранителна линия ", предвижда Роб Лий, старши помощник в Изследователския институт за външна политика и един от анализаторите, докладвали загуби и от двете страни въз основа на сателитни и фотографски изображения.
Руските сили са подготвили хиляди отбранителни позиции от края на Западна Русия чак до окупирания Крим на Черно море - минни полета, противотанкови изкопи, редици от бетонни барикади вид " драконови зъби " и окопи, разяснява специалисти. Тези позиции са съсредоточени най-вече в стратегически значимия юг, където Киев може да се опита да прекъсне сухопътния мост на Русия към Крим и да раздели силите на Кремъл.

Украйна, чиито сили за контранастъпление са ситуирани най-вече по фланговете, може да следи къде Москва изпраща войски за подсилване на своите линии и да нанесе удари в по-слабо предпазени региони, в това число на изток, считат военни анализатори.

" Украйна има избор ", счита Бен Бари, старши помощник в Международния институт за стратегически проучвания. " Тя не може да направи стратегическа изненада, само че ще направи всичко допустимо да реализира оперативна и тактическа изненада. Това ще включва прикриване, камуфлаж, машинация, дезинформация, които те използваха много сполучливо предходната есен ", разяснява той.

По мотив контраофанзивата на ВСУ президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че оборудването, получено от Запада, като бойни танкове и бронирани транспортни средства, би трябвало да спомогне за съхраняването на живота на украинските бойци.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР