Съдия Чуткан ще проведе първо изслушване в петък по вече спорното наказателно дело на Тръмп от 6 януари

...
След седмица на горчиви съдебни дела федералните прокурори и защитниците
Коментари Харесай

След седмица на горчиви съдебни дела федералните прокурори и защитниците на Доналд Тръмп трябва да се явят във Вашингтон, окръг Колумбия, федерален съд в петък сутринта за първото изслушване пред съдията, назначен да наблюдава делото за подривна дейност на специалния прокурор срещу бившия президент.

Съдия Таня Чуткан вече показа навика да отговаря бързо и кратко по делото на дебатите между страните относно графика. Назначен от Обама и бивш обществен защитник, който е ръководил няколко случая във връзка със събитията от 6 януари 2021 г., Чуткан беше откровен за вредата, която атаката на Капитолия в САЩ причини на американската демокрация.

Изслушването в петък може да определи тона за това как ще продължи делото срещу Тръмп и как Чаткан ще управлява това, което вече е спорна вражда между страните, и ще тества способностите си да поддържа производството по правилния път.

Начинът, по който Чуткан се справя със случая, вероятно ще послужи като контраст с американския окръжен съдия Ейлийн Кенън, назначена от Тръмп във Флорида, която не е бързала да придвижи производството по делото за класифицирани документи срещу бившия президент. Тя вече беше подложена на сериозни проверки за това, което според критиците е благоприятно отношение към бившия президент в предишно дело, което Тръмп заведе миналата година, предизвикателни аспекти от разследването на Министерството на правосъдието.

Тръмп се призна за невинен по четири наказателни обвинения, свързани с опитите му да отмени президентските избори през 2020 г. миналата седмица. Специалният прокурор каза в четвъртък, че иска процесът да започне на 2 януари 2024 г., дата, на която екипът на Тръмп се очаква да се противопостави.

Обхват на защитната заповед над доказателствата

В изслушването в петък адвокатите трябва да обсъдят обхвата на защитна заповед, управляваща доказателствата, които според прокурорите доказват, че Тръмп е заговорничил да отмени изборите, да прекъсне Конгреса и да отнеме правото на всеки американски гражданин гласът му да бъде преброен.

Защитните заповеди са нормална част от всяко наказателно дело и обикновено се одобряват без много драма. В този случай обаче службата на специалния прокурор и защитниците на Тръмп се бориха в съдебните дела за това какво ще може да обсъжда Тръмп публично.

Сред ограниченията, които прокурорите изискват в този случай, е правило, забраняващо на адвокатите на Тръмп да предоставят копия от „чувствителни“ доказателства на бившия президент, включително интервюта със свидетели и преписи от голямото жури от десетките свидетели от обкръжението на Тръмп, които са говорили с прокурорите.

За да затвърдят тезата си, прокурорите посочиха публикациите на Тръмп в социалните медии, откакто беше обвинен миналата седмица, включително неясна и зловеща публикация в Truth Social, гласяща „АКО ТРЪГНЕШ СЛЕД МЕН, ИДВАМ СЛЕД ТЕБ!“ Тръмп също критикува Chutkan, като написа в един пост с главни букви: „Няма начин да получа справедлив процес със съдията, който е „назначен“ за нелепото дело за свобода на словото/честни избори. Всички знаят това, както и тя!“

Публикациите, казаха прокурорите, подчертават необходимостта от защитна заповед, която би ограничила възможността Тръмп да обсъжда или споделя доказателства в акаунтите си в социалните медии по време на съдебното дело.

„Ако ответникът започне да издава публични публикации, използвайки подробности – или например преписи от голямо жури – получени при откриване тук, това може да има вреден смразяващ ефект върху свидетелите или да повлияе неблагоприятно на справедливото правораздаване в този случай“, прокурори написа.

От своя страна правният екип на Тръмп предложи по-малко рестриктивни правила, твърдейки, че прокурорите водят политически мотивирана кампания за ограничаване на правата му по Първата поправка. Неговите защитници отхвърлиха определението на прокурорите за „чувствителни“ материали, които трябва да бъдат предмет на допълнителни правила, и поискаха да се разшири кой има достъп до определени доказателствени материали.

Ако Тръмп наруши някаква евентуална охранителна заповед, издадена от Chutkan, той може да бъде държан в неуважение.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР