След самотата любовта е най-силното човешко преживяване. А тази книга

...
След самотата любовта е най-силното човешко преживяване. А тази книга
Коментари Харесай

„Вечерна сватба“ – една книга с легендарни любови

След самотата любовта е най-силното човешко прекарване. А тази книга споделя за обич. „ Вечерна женитба “ е алманах с девет описа от други времена. Крадци, млади вдовици, гимназистки, следователи, бъчвари, светици, самоубийци, акробати или проститутки – всички те са от най-големия български град на Дунава – Русе. Любовта ги намира и се стоварва от горната страна им като признание, само че и като проклинание. А индивидът се оказва слаб за такива блага. И мъртвите, и оживелите споделят с читателя си: от любовта, както и от гибелта, излаз няма.

Ето какво разказва създателят на " Вечерна женитба " професор Иван Станков   в " Артефир ":

" Повечето от тези разкази ги открих в обобщение от по 3-4 реда в старите русенски вестници . За първи път работя по този метод. За тази книга взех решение да подхваща малко времево бягство, без да стигам до историята, само че да мина няколко крачки обратно във времето в един интервал, който сносно познавах от професионалните си занимания. Ориентиран съм в същото време сред двете международни войни. Харесвам го, тъй като това са звездните десетилетия на българската просвета, а може би освен на културата.

Искаше ми се да направя някаква имитация сред " Старопланински митове " на Йордан Йовков и към " Всеобща история на безчестието " на Борхес . Да направя една книга с именити любови, защото любовта не е от най-силните тематики в другите ми книги. В старите русенски вестници открих в 4-5 реда линии на героите, направих от тях композиция, извадих си доста материал. И по този начин се роди тази книга. "

Чуйте повече в звуковия файл.

Иван Станков е публицист и преводач. Професор по българска литература във Великотърновския университет. Роден през 1956 година в с. Гомотарци, Видински окръг. Завършва българска лингвистика през 1982 година Автор на монографични проучвания върху творчеството на Асен Разцветников, Йордан Йовков, Димитър Талев, Васил Попов, Борис Христов и други Преводач от румънски на книгите на Мирча Картареску, Дан Лунгу и други Автор на трилогията с разкази „ Спомени за вода. Dm “ (2014), „ Улици и кораби. Gm “ (2017) и „ Имена под снега. А7 “ (2019). „ Вечерна женитба “ е четвъртата му белетристична книга.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР