След самолетната катастрофа вчера – Ивайло Пенчев остава за наблюдение

...
След самолетната катастрофа вчера – Ивайло Пенчев остава за наблюдение
Коментари Харесай

Очаква се Ивайло Пенчев да бъде опериран в понеделник

След самолетната злополука през вчерашния ден – Ивайло Пенчев остава за наблюдаване и лекуване в
„ Пирогов “.

Изпълнителният шеф на „ Уолтопия “ е контактен и съответен. Настанен е в неврохирургията на „ Пирогов “, оповестиха от лечебното заведение. Екипът ни се свърза с Пенчев, който чака интервенцията си в понеделник.

В ранния следобяд в събота предприемачът изхвърчал от летище Лесново, само че докладвал за понижаване тягата на мотора и се върнал.

Самолетът му паднал при кацането на ляво крило. Пенчев има аероплан „ Скай водач 600 “, двуместен. Цената му варира сред 95 хиляди и 160 хиляди евро според от оборудването и тежи 320 кг без пасажери.

Точната причина за злополуката на самолета, ръководен от Ивайло Пенчев, ще бъде ясна след края на следствието на Националния ръб по авиопроизшествия. Това сподели в „ Тази неделя “ капитан Янко Стоименов – старши водач и шеф на компанията, която стопанисва летището в Лесново.

По думите му от обстоятелствата досега може да се заключи, че една от аргументите може да е проблем със силовата установка на самолета или мотора.

„ Този вид мотор има доста положително име в промишлеността и 80% от леките самолети са снабдени с тъкмо този вид („ Ротекс “). Ако човек стартира да чете деликатно изявления на специалисти, които са в областта на поддръжката – ще стане ясно, че тази силова установка е извънредно капризна и изисква доста положителни знания и акуратност при обслужване “, разяснява кап. Стоименов.

Вчера стана ясно, че летателният уред не е употребен през последните 3-4 месеца. Пилотът изясни, че се съмнява Пенчев да в направил компромис с обслужването. Той допусна, че реакцията му е била съответна.

„ Бих желал да го поздравя за това, което е направил. Той не е водач с огромен опит, само че времето, което е прекарал във въздуха е от порядъка на 4 минути и с този не огромен опит е взел решение по какъв начин да постъпи. С взимането на това решение, той е изключил риска да пострадат и други хора. Търсил е да реализира оптималното от позиция на сигурност при приземяването “, разяснява Стоименов.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР