След решението на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ да

...
След решението на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ да
Коментари Харесай

Еврохолд – новият купувач на ЧЕЗ


След решението на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ да спре продажбата на активите на ЧЕЗ в България на Инерком, в този момент сдруженията на чешката компания се продават на Еврохолд България.

Предстои регулаторните органи – Комисия за защита на конкуренцията и КЕВР да се произнесат по проблема, който към този момент повече от две година провокира мнения в обществото. И в двете комисии би трябвало да стартират през цялото време процедурите по доказване на неналичието на неприемливи равнища на пазарна централизация в първия случай, а във втория - на финансови, механически, кадрови и експертни благоприятни условия за ръководство на бизнеса по систематизиране и доставка на електрическа сила до крайните консуматори в Западна България.

До произнасянето на регулаторните комисии ще мине известно време, само че още в този момент, на първо четене прави усещане:
От предоставената ни информация, единственото преимущество на Еврохолд в тази договорка е неналичието на какъвто и да е опит и активи в енергетиката. При съпоставката на параметрите се постанова изводът, че има обилни прилики в структурата на договорката и бъдещето на добития бизнес:
- И Инерком и Еврохолд заявиха, че финансирането ще бъде обезпечено с заеми от западноевропейски и международни банки;

- Еврохолд сочи, че заемният финансов запас ще бъде обезпечен от две световни банки, позиционирани в Лондон, както нееднократно уточни и Инерком. Няма да се учудим в случай че става въпрос за едни и същи;

- Еврохолд, също като Инерком, разгласи, че ще разчита на досегашния мениджмънт на ЧЕЗ и на работещите в компанията, с цел да премине сполучливо преходния интервал за консолидиране на новия бизнес в структурата на групата.
Възниква въпросът по какъв начин Еврохолд дават по-висока с 10 благ. цената за закупуване на активите на ЧЕЗ от тази препоръчана от Инерком, откакто, съгласно докладите на компанията и стопански анализатори, финансовото положение на холдинга напълно не е толкоз ослепително през последната година.
При тази обстановка и сходни параметри е разумно да се запитаме какво решение ще вземе Комисия за защита на конкуренцията? И тук, може би заради неналичието на задоволително информация по договорката, потеглят тайни теории – за връзка сред ръководителят на Надзорния съвет на компанията Асен Христов със мощните на деня – съответно с ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и някогашната дясна ръка на премиера Бойко Борисов – Цветан Цветанов, разкрита от Агенция ПИК. Журналистите от организацията даже задават въпроса влиза ли Цветанов в бизнеса, откакто беше отхвърлен от всички политически постове и дали не се „ върти скица зад тила на премиера Борисов “.

Всички тези въпроси би трябвало да получат отговор.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР