След решението да отмени търга за пристанищната администрация на Александруполи

...
След решението да отмени търга за пристанищната администрация на Александруполи
Коментари Харесай

Пристанище на 100 километра от България става енергиен център за Европа?

След решението да анулира търга за пристанищната администрация на Александруполи и вместо това да развие инфраструктурата си посредством обществени вложения, които ще бъдат подхванати от главния акционер, фонда за потребление на активи TAIPED, държавното управление реши да продължи с сходен модел за пристанищната администрация на Кавала, заяви Еkathimerini.

Подобно на Александруполис, Кавала съставлява пристанищна инфраструктура от сериозно геополитическо значение, наоколо до значими енергийни уреди и запаси, както и транспортни направления. Инфраструктурите включват единственото интензивно въглеводородно находище в страната (Принос), подводната празнина край Кавала, която може да се употребява като стратегическо хранилище за газови запаси (търгът за който е в ход), също и вероятността за създаване на обекти за подводно предпазване на въглероден диоксид и Трансадриатическия водопровод за природен газ (TAP).
 Грузия реанимира противоречив и безценен мегапроект за черноморско пристанище
Грузия реанимира противоречив и безценен мегапроект за черноморско пристанище

Въпреки че осъществяването на плана към момента наподобява далечно, съживяването на полемиките е забележителна смяна в курса на управляващите

Освен това Кавала има летище. Намира се до автомагистрала Егнатия и е покрай отвесните пътища, които ще бъдат развити и ще го свържат с Балканите, до момента в който близостта му до града до Дедеагач е такава, че пристанището му постоянно се третира като допълнение към аналога му в североизточна Гърция.

Kavala Port Authority SA, 100% от чийто акционерен капитал се управлява от приватизационния фонд TAIPED, дава отговор за пристанищна система, състояща се от четири взаимно допълващи се пристанища: пристанище Апостолос Павлос в Кавала, което обслужва пътнически трафик, крайбрежно мореплаване, круизи, яхти и риболов; пристанището на Керамоти, принадлежащо на община Нестос, което обслужва товарния трафик и крайбрежното корабоплаване; пристанището на Неа Перамос, което е и рибарско пристанище; и най-после, пристанище Филип II, което е предопределено за обслужване на товарен трафик.
 Гърция анулира продажбата на пристанището в Александруполис
Гърция анулира продажбата на пристанището в Александруполис

Предвидено беше да бъдат продадени 67% от акциите на пристанището

Комплексът от тези четири пристанища е характеризиран като с интернационално значение, защото може да действа като център за Източния Балкански полуостров.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР