След редица отделни публикации по въпроса за прилагане на новото

...
След редица отделни публикации по въпроса за прилагане на новото
Коментари Харесай

НОИ с подробна информация за инвалидните пенсии

След редица обособени изявления по въпроса за използване на новото законодателство при изплащането на пенсиите и добавките за неработоспособност, специалистите от дирекция " Пенсии “ най-накрая оферират обобщаващ материал за метода, по който Националният застрахователен институт (НОИ) ще ползва новата нормативна уредба. Анализът е оповестен в първия брой на Информационния бюлетин на института за тази година.

От данните излиза наяве, че доникъде на този месец са изплатени пенсиите на близо 5000 души с изтекли ТЕЛК решения, както и че в описите, които здравното министерство праща в Национален осигурителен институт, постоянно попадат хора, които не са пенсионери, умряли и неправоимащи. От института в детайли изясняват на какви условия би трябвало да отговорят пенсионерите, с цел да продължат да получават парите си, макар изтеклото им ТЕЛК решение.

Авторите показват, че издаването на ново експертно решение и влизането му в действие изисква избран интервал от време, през който хората може да останат без заплащания от Национален осигурителен институт, заради това че получаваните от тях пенсии са спрени или прекъснати. Заради COVID-19 забавянето стана още по-голямо.

За да могат правата да не бъдат прекратявани до издаване на новото експертно решение, 48-то Народно заседание на Република България извърши промени.

За първи път е въведен период, в който районната здравна ревизия е задължена служебно да уведоми лицата за нуждата от постоянно преосвидетелстване, като този период е не по-късно от четири месеца преди приключване на избрания в експертното им решение. Същевременно и лицата с увреждания е належащо да подават своите заявления-декларации за преосвидетелстване не по-късно от три месеца преди приключване на периода на експертните им решения, натъртват анализаторите.

В някои случаи ТЕЛК може да не се произнесе до три месеца, като се удължава валидността на последното издадено експертно решение до издаване на ново. Запазват се и правата на хората с увреждания, произлизащи от експертното решение с изминал период.

Ако има закъснение в здравната експертиза, т.е. ТЕЛК да не се е произнесъл в тримесечен период от подаване на заявлението-декларация, тогава районните здравни инспекции до 20-то число на месеца изпращат информация на Национален осигурителен институт, Националната здравноосигурителна каса, Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията за хората с увреждания, Националната организация за приходите и общината по сегашния адрес на лицето, като се уточни и плануваната дата за преосвидетелстване.

Противодействието на опитите за измами със средства на държавното публично обезпечаване остава във фокуса на Национален осигурителен институт. Опитът на специалистите от Търговско предприятие на Национален осигурителен институт в Разград удостоверява познати и обречени лъжливи схеми: сформиране на неистинен документи, фиктивно обезпечаване, компании с необразовани " шефове “ и адрес в нищото, показват от Национален осигурителен институт, представени от Dnes.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР