След разрушенията в Турция властите обявиха, че ще има арести

...
След разрушенията в Турция властите обявиха, че ще има арести
Коментари Харесай

След труса: На какво се дължи рухването на толкова сгради в Турция?

След разрушенията в Турция управляващите оповестиха, че ще има арести за некачествено строителство. Според специалисти процесът по-реформиране и повишение на сигурността в строителството е почнал още след разрушителното земетресение през 1999 година в северозападния окръг Измит. Какви са пропуските открити тогава и какъв брой време още могат да се чакат вторични земетресения - ето какво описа един от инженерите, взели участие в изследванията на терен в южната ни съседка.

През 1999 година инженер Цветан Георгиев е един от специалистите, които посещават Турция, с цел да търсят решения свързани с качеството на строителството. Тогава земетресението магнитут над 7 по Рихтер и епицентър Измитския залив в Мраморно море лишава живота на над 17 хиляди души.

Доц. доктор инж. Цветан Георгиев - УАСГ: " Не настоявам, че Турция има некачествено строителство навсякъде. 1999 година, когато се случи земетресението, изскочиха проблеми, които тогава в България ги нямаше. Тогава се откри, че междинният клас на бетона е доста по-нисък от този, който имаме в България. В това отношение България беше по-напред. Регистрираха се проблеми с потреблението на морски пясък, което е неприемливо ".

Тогава южната ни съседка получава помощ от Съединени американски щати и Япония. Започват вложения в обучение, промени, както и проверка на строителните правила и контрола. Според инженер Георгиев до в този момент Турция е извървяла голям напредък все пак обаче, наследството от предишното остава незаобиколим фактор.

Доц. доктор инж. Цветан Георгиев - УАСГ: " Сградният фонд не е нещо динамично, което може да го подмените както си сменяте дрешника. Една постройка, когато се построи се населява 25, 30, 50, 100 години не е нещо, което просто се заменя ".

На какво се дължи смъртоносният пейзаж от толкоз доста рухнали здания през днешния ден в граничния регион сред Турция и Сирия и за какво от два прилежащи блока единият е останал цялостен занапред ще се обяснява.

Доц. доктор инж. Цветан Георгиев - УАСГ: " Аз с тази материя се занимавам 25 години. Това е най-страховитото земетресение, което съм виждал ".

Според инженерите аргументите би трябвало да се търсят в самата постройка. Практиката демонстрира, че постоянно става въпрос за по този начин наречения слаб първи етаж. Изграждането на заведения за хранене, офиси под наев, гаражи неведнъж е за сметка на коравината. Учените регистрират, че броят на трусовете в региона към този момент се разрежда, а магнитудът им понижава. Едно е несъмнено - те ще продължат с месеци.

Проф. Николай Милошев - шеф на Националния институт по геофизика, геодезия и география: " Този разлом не е бил доста деен във всичките тези години и това е повода, че се е натрупала доста сила. Затова е толкоз мощно и ужасно. Те ще се разреждат във времето и ще стават все по-слаби, само че хората ще ги усещат доста дълго време. Това демонстрира, че нещата ще се успокоят. За България въобще да не приказваме. Няма учредения за някакви терзания ".

За да се увеличи сигурността при строителството и да се понижи риска от сходни нещастия учени търсят опция у нас да бъде построен комплекс по сеизмично инженерство. Целта е да се правят пробни проучвания на структури, подложени на сеизмични въздейтсвия.

Проф. Петър Павлов - началник на Националния център по сеизмично инженерство УАСГ: " Този комплекс би се трансформирал в един развъдник на фрагменти, познание и технологии с оглед в бъдеще да се усъвършенстват правила. Да се мисли за изолиращи сеизмично дейни системи, да се мисли за нови строителни системи ".

Изграждането на сходен комплекс ще коства към 25 милиона лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР