След разпоредената от главния прокурор проверка за нарушения на Закона

...
След разпоредената от главния прокурор проверка за нарушения на Закона
Коментари Харесай

Прокуратурата разпореди тройна проверка за партийните...

След разпоредената от основния прокурор инспекция за нарушавания на Закона за политическите партии при установяване на партийната дотация за 2018 година, Върховна административна прокуратура сезира министъра на финансите, Сметната палата и Върховната касационна прокуратура. Проверката на прокуратурата е открила, че информацията, показана в предаването „ Шоуто на Слави “, съгласно която партиите са получили с 6 519 540 лева повече партийни дотации, дава отговор на истината.

Така на петте политически партии и обединения (ГЕРБ, Българска социалистическа партия за България, „ Обединени патриоти “, Движение за права и свободи и ВОЛЯ) погрешно са изплатени суми, доста надвишаващи полагащата се дотация от 11 лева за един автентичен глас, в нарушаване на наредбите от Закона за политическите партии (ЗПП). Вследствие на това прокуратурата е дала напътствие на министъра на финансите Владислав Горанов да обезпечи връщане на надвзетите над 6 милиона лв. в бюджета. Министърът на финансите би трябвало също по този начин да приложи законовите благоприятни условия за въвеждане на контролни процедури, методологии, механизми и средства при осъществяване на заповедите, определящи метода на систематизиране на държавните дотации.

В същото време ВАП даде инструкции на Сметната палата да предприеме дейности за финансов надзор във връзка с политическите партии. Малко по-късно от Палатата оповестиха, че стартират одит на доклада за осъществяването на държавния бюджет за 2018 година, в това число и на реда за начисляване и погашение на дотациите на политическите партии.

ВАП сезира и Върховна касационна прокуратура, поради събраните данни за осъществени закононарушения от общ темперамент от чиновници на Министерство на финансите.

По-късно денем парламентарната комисия по правни въпроси единомислещо поддържа оферти от Министерския съвет законопроект, съгласно който партиите ще би трябвало да върнат надвзетите пари за три години обратно. Така за партиите, които не престават да имат дотация, ще се направи прихващане от бъдещите им дотации, само че за тези, които към този момент не взимат към момента няма изясненост по какъв начин тъкмо ще се съберат държавните пари.

Председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков съобщи, че поради неправилната методика за изчисляването на партийните дотации финансовият министър Владислав Горанов би трябвало да подаде оставка. Министърът на правораздаването Данаил Кирилов акцентира от своя страна, че персонално министър председателят му споделил да отговори на настояването на Българска социалистическа партия за оставката на Владислав Горанов с изрично „ не ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР