След разисквания, продължили почти 4 часа, Столичният общински съвет прие

...
След разисквания, продължили почти 4 часа, Столичният общински съвет прие
Коментари Харесай

София ще разполага с 2.5 млрд. лв. бюджет тази година

След разисквания, траяли съвсем 4 часа, Столичният общински съвет одобри бюджета на града за 2023 година Той бе подсилен с 33 гласа „ за “, 18 – „ срещу “ и 3-ма въздържали се. Така София ще разполага с рекордните 2.5 милиарда лева до края на годината. Финансовата рамка бе подкрепена от групата на ГЕРБ-СДС, „ Патриоти за София “ и един глас на Пеню Пенев от „ Демократична България “.

През последните дни бюджетът на София се трансформира в гореща тематика. Представителите на ръководещите града в лицето на ГЕРБ подозираха опит за бойкот, тъй че всички, почнали планове да останат без финансиране поради идните локални избори. Кандидатът за кмет на „ Демократична България “, „ Продължаваме промяната “ и „ Спаси София “ Васил Терзиев разгласи, че Демократична България няма да поддържа предлагането.

На фона на разтърсените връзки с „ Патриоти за София “, общинските съветници от ГЕРБ започнаха да търсят поддръжка от всеки. По време на съвещанието през днешния ден ръководителят на СОС Георги Георгиев даже означи, че на национално равнище сега ГЕРБ и Демократична България на процедура ръководят дружно. Това обаче не оказа помощ така наречен „ сглобка “ да се придвижи и на локално равнище.

По време на дебатите кметът Йорданка Фандъкова и ГЕРБ получиха остри рецензии от Българска социалистическа партия и „ Демократична България “, че не са търсили тяхното мнение по заложените политики. На същото мнение бе и самостоятелният Борис Бонев, който съобщи, че бюджетът е „ непрогледен и недемократичен “.

Това е бюджет на пропуснатите благоприятни условия, великодушни обещания и липса на осъществяване “, разяснява Милка Христова (БСП).

Карлос Контрера („ Патриоти за София “) разяснява, че споделя рецензиите към бюджета, само че че ще го поддържат, защото 

ще е безконтролно да го оставим на трупчета, с ясното схващане, че в идващ мандат вземането на решения ще е още по-трудно, тъй като сглобката скърца. “

В началото на съвещанието кметът Йорданка Фандъкова показа бюджета и съобщи, че първият подобен, който е подготвяла през 2010 година е бил за 1.2 милиарда лева

Сега оставям бюджет, който е два пъти по-голям. “

След като финансовата рамка бе призната, тя благодари на всички общински съветници и съобщи, че тези, които не са подкрепили бюджета, би трябвало да благодарят на гласувалите „ за “.

Тъй като в него са заложени средства за нарастване на заплатите на учители и актьори в общински театри, то се появи питане дали точно единствено тези средства не могат да бъдат гласувани. Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов обаче съобщи, че по този начин ще би трябвало да се гледат и гласоподават настрана най-малко 10 отчета и има възможност да се роди „ финансов Франкенщайн “. В последна сметка бюджетът бе признат в целокупност. 

Повече за параметрите на новата финансова рамка на Столицата, може да четете тук.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР