След проведеното днес заседание на Пленума на ВСС, правосъдният министър

...
След проведеното днес заседание на Пленума на ВСС, правосъдният министър
Коментари Харесай

Правосъдният министър обяви, че ще сезира ВАС за избора на Сарафов

След извършеното през днешния ден съвещание на Пленума на Висш съдебен съвет, правосъдният министър Атанас Славов съобщи, че идната седмица публично ще сезира Върховния административен съд (ВАС) по отношение на избора на Борислав Сарафов за и.ф. основен прокурор. Славов ще желае изговаряне от Върховен административен съд по въпроса дали Прокурорската гилдия или Пленумът на Висш съдебен съвет е способният орган да избере изпълняващ длъжността основен прокурор.

„ Мисля, че днешният спор беше извънредно значим, тъй като се чуха аргументирани мнения и във връзка с тезата, че Пленумът е способния орган, и във връзка с това, че Прокурорската гилдия е способният орган. Тъй като разногласието остава провесен, аз мисля, че той би трябвало да бъде позволен по един влиятелен метод, а това може да направи единствено Върховният административен съд. Ето за какво в границите на идната седмица ще сезирам Върховен административен съд с искане за изговаряне във връзка с взетото решение от Прокурорската гилдия. Тъй като разногласието остава провесен, аз мисля, че той би трябвало да бъде позволен по един влиятелен метод, а това може да направи единствено Върховният административен съд. Ето за какво в границите на идната седмица ще сезирам Върховен административен съд с искане за изговаряне във връзка с взетото решение от прокурорската гилдия “, сподели Славов.

По-рано през днешния ден Пленумът на Висш съдебен съвет реши да открие процедура за избор на нов основен прокурор. Решението беше подкрепено с гласовете на 12 от членовете на съвета, а четирима гласоподаваха срещу.

Според признатия от магистратите график изборът би трябвало да се състои на 26 октомври. В идващите седмици се чака да се създадат кандидатури за основен прокурор, съобщи Българска телеграфна агенция.

Преди това кадровиците не одобриха предлагането процедурата да се отсрочи. Причината, която беше изведена, че идната седмица Конституционният съд би трябвало да се произнесе по допустимостта на настояването на някогашния основен прокурор Иван Гешев за оповестяване за противоконституционни законовите промени, които уреждат избора и освобождението на основния прокурор. Това, съгласно някои членове, е в директна връзка с провеждането на процедурата по желание на основен прокурор.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР