Всички институции ще могат да ползват безплатно дигитализираните версииОркестрацията е

...
Всички институции ще могат да ползват безплатно дигитализираните версииОркестрацията е
Коментари Харесай

Маестро Найден Тодоров направи нов запис на химна

Всички институции ще могат да употребяват гратис цифровизираните версии
Оркестрацията е на Александър Райчев

Песента “Горда Стара планина ” е написана през 1885 година

Маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония направиха нови цифрови записи на химна на България и на Европа, оповестиха от пресслужбата на Министерски съвет. Те ще бъдат качени на уеб страницата на Министерски съвет, откъдето всички институции ще могат да ги изтеглят безплатно, твърдят от “Дондуков ” 1.

Новите записи са направени в зала “България ” и като се изключи че имат висока художествена стойност, дават отговор и на техническите условия на новото време.

“Труд news ” потърси за коментар служебния министър на културата Найден Тодоров, който попита по какъв начин му е пристигнала концепцията да цифровизира химна на България.

“Малко смешна е предисторията ”, разяснява маестро Тодоров. “При заклеването на служебното държавно управление, където разумно бях, като чух записите на двата химна, музикантът в мен беше отчаян. Предложих на премиера да се направи настояща версия на двата химна и той реагира извънредно въодушевено и положително ”, описа служебният министър на културата. Той изясни, че записите станали много бързо - лишили общо към три часа и половината, защото Софийската филхармония постоянно свирела двата химна.

“През XXI век - времето на интернет и изкуствения разсъдък, България заслужава да има цифрова версия на истинския български химн и на химна на Европейския съюз ” - безапелационен е министър Тодоров. Той сподели и, че вярата му е в бъдеще по спортни надпревари, където спортистите ни печелят медали, към този момент да звучи химна ни по този начин, че да не се срамим от неприятния запис.

Проверка на “Труд news ” сподели, че един от последните записи на химна на България е юридически през 2005 година

Основа на музиката и текста на химна на Република България е песента “Горда Стара планина ”, написана от Цветан Радославов през 1885 година Той я композира по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Песента е одобрена за химн през 1964 година През годините текстът е променян неведнъж. Оркестрацията на формалната версия на българския химн е на огромния български композитор Александър Райчев.

През 1972 година Съветът на Европа приема “Ода на насладата ” за собствен химн. През 1985 година тя е призната от водачите на Европейската общественост за формалния химн на Европейския съюз. Музиката е част финалното Presto на Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен, в което е включен и текста от “Ода на насладата ” от Фридрих Шилер.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР