След проведените дискусии вчера Националният съвет за тристранно сътрудничество не

...
След проведените дискусии вчера Националният съвет за тристранно сътрудничество не
Коментари Харесай

След НСТС: Ще се справи ли властта с инфлацията и изоставащите доходи

След извършените полемики през вчерашния ден Националният съвет за тристранно съдействие не реализира единомислеща поддръжка по плановете на бюджетните закони. Ще се оправи ли властта с инфлацията и изоставащите приходи, какви обезщетителни механизми ще задвижи страната и ще има ли консенсус за минималната заплата и осигурителния приход – по тази тематика в студиото на „ Здравей, България” разясниха изпълнителният шеф на АИКБ Добрин Иванов, вицепрезидентът на КT „ Подкрепа " Йоанис Партениотис и финансистът Любомир Дацов.



Работещите небогати у нас са почти някъде към междинното за Европа. Навсякъде този проблем съществува. Факторите, които го образуват, са доста. Процентът на работещите небогати в Италия и Испания е повече, разяснява Любомир Дацов. Големият проблем на новия бюджет е, че от позиция на фискални правила, т.е. такива, които съществуват в Европейски Съюз и що се отнася до така наречен макроикономичеки салда, които в последна сметка са стабилността на стопанската система и средата в която се развиваме, този бюджет нарушава всички и то не с малко, а с доста, счита той. По принцип постоянно финансовите министри се пробват да изпилят нещата и играят в една сива зона – без да нарушават нещата да са покрай тези индикатори, уточни Дацов. По думите му за първи път в този бюджет има фрапантни отклонения. Тотално е сбъркана неговата концепция, тъй като разясняваме, че инфлацията е най-голямата опасност, а в действителност по каквато и доктрина и стопанска система да смятате този бюджет ще помпа инфлацията, сподели той.

Йоанис Партениотис разяснява, че фактически цените на главните артикули са нараснали с 15-20% от началото на годината. Истината е, че заложените в този бюджет минимална работна заплата и оптимални осигурителни приходи съгласно нас, е в вярна посока, уточни той.

От работодателите беше изказана теза, че оптималният осигурителния приход не би трябвало да се усилва по този начин, тъй като би трябвало да се пипне и оптималната осигурителна пенсия. Само че, в случай че би трябвало да използван закона, то тогава оптималният осигурителния приход би трябвало да стане 3750 лева, а не 3400 лева, с цел да има пенсия от 1500 лева В случая оптималният осигурителния приход е недооценен, разяснява Партениотис.

Нашата пенсионна система е солидарна и би трябвало тези, които получават повече да са по-солидарни с тези, които получават по-малко, добави той.

В Бюджет 2022 е заложена инфлация 5,6%, а повишение на приходите - с над 8%, което значи, че приходите ще порастват повече от цените, както се случва в последните 10 години. Не чакам да се случи нещо по-различно през 2022 година съобщи изпълнителният шеф на АИКБ Добрин Иванов. За нас големият проблем е огромният бюджетен недостиг, който се залага и равнището на разноските, което е рекордно. Оттам идва и другият проблем – стръмното увеличение на дълга, разяснява още той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР