След проведени изследвания учените са открили потенциални ползи за нашето

...
След проведени изследвания учените са открили потенциални ползи за нашето
Коментари Харесай

Похапването на черен шоколад намалява стреса и възпалението

След извършени проучвания учените са разкрили евентуални изгоди за нашето здраве от консумирането на определени типове черен шоколад, съобщава . Приемът на черен шоколад, който е формиран от най-малко 70% какао (и 30% нерафинирана тръстикова захар) има позитивно въздействие върху настроението и паметта ни. Освен това черният шоколад действа антистресово и потиска възпалението.

Добре знае се, че какаото е основният източник на флавоноиди, само че това е първото извършено проучване при хора, с цел да се разбере по какъв начин тъкмо тези субстанции в какаото подкрепят познавателните качества и имат позитивен резултат върху ендокринните и сърдечно-съдовите функционалности. Водещ началник и на двете изследвания е Лий Бърк (Lee S. Berk) – откривател по психоневроимунология и нутрициология (наука за храните) към Loma Linda University.

“От години ни беше известно въздействието на черния шоколад върху функционалността на невроните от позиция на количеството захар. Повишената консумация на захар ни прави по-щастливи ”, споделя Бърк. „ Но за първи път изследваме при хора въздействието на огромни дози какао, признати под формата на общоприетоо блокче шоколад, за по-кратки или по-дълги интервали от време. Резултатите са обещаващи. Проучването демонстрира, че похапването на шоколад с висока централизация на какао, е обвързвано с увеличено позитивно въздействие върху възприемането, запаметяването, настроението и имунитета. “

Флавоноидите, съдържащи се в какаото, са субстанции с извънредно мощен антиоксидантен и противовъзпалителен резултат и са с потвърдени изгоди за поддържане на здравословното положение на мозъка и сърдечно-съдовата система. Резултатите от извършените проучвания ще бъдат показани на годишната конференция по пробна биология в Сан Диего.

Черният шоколад (70% какао) повлиява генната експресия при хора. Какаото контролира клетъчния имунен отговор, сигнализирането сред невроните и сетивното разбиране.

Това изследване изследва по какъв начин потреблението на шоколад със наличие на 70% какао въздейства на експресията на гени, кодиращи синтеза на про- и противовъзпалителни цитокини, секретирани от имунните кафези на индивида. Резултатите от проучванията демонстрират, че потреблението на какао отключва вътреклетъчната сигнализация, нужна за активирането на Т-клетките и изработването на имунен отговор. Приемът на какао усъвършенства и невронната гъвкавост, като задейства гени, свързани със сигнализирането сред невроните и сетивното усещане.

Чрез електроенцефалограма (ЕЕГ) е открита нараснала спектрална компактност на честотата на гама-вълните в мозъка (25 до 40 Hz) след консумация на черен шоколад (70% какао). Този резултат е обвързван с възстановяване на невронната синхронизация и гъвкавост, с по-ефективно култивиране на информация, улеснява се процесът на учене и запаметяване, както и припомнянето на отминали събития и успокояването на мозъка.

Целта на проучването е да се дефинира благодарение на ЕЕГ по какъв начин мозъчната активност се трансформира от половин до два часа след потреблението на 48 грама черен шоколад (70% какао) и по какъв начин това повлиява мозъчните честоти (0 до 40 Hz), изключително тези на гама-вълните с диапазон от 25 до 40 Hz. Резултатите демонстрираха, че тази невероятна храна, съдържаща 70% какао, покачва невронната гъвкавост, което е потребно за здравословното положение на мозъка и се грижи за положителното въодушевление.

Бърк прибавя, че са нужни спомагателни изследвания, като се изследва по-голяма група от хора, с цел да се дефинира смисъла на откритите резултати върху имунните кафези и мозъка. В ход е и в допълнение изследване, което изследва в елементи механизмите на причинно-следствените връзки сред мозъчната функционалност и държанието след консумирането на шоколад с висок % на какао.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР