След промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които делата за

...
След промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които делата за
Коментари Харесай

Граждани са залели специализираната прокуратура със сигнали срещу местната власт

След измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които делата за корупция по високите етажи на властта бяха трансферирани на профилираното правораздаване, прокуратурата е била залята от сигнали на жители - главно против кметове, техните заместници и представители на общински съветници. Това се разбра от думите на ръководителя на спецобвинителите Иван Гешев по време на брифинг за доклада за активността на институцията през предходната година.

" Образуваните преписки в отдел " Антикорупция " са съвсем два пъти повече

от преписките в останалите три отдела на спецпрокуратурата, а точно 402 против 193 ", уточни Гешев.

От думите му стана известно още, че през 2017 година има двоен растеж на наказаните - 270 души. За съпоставяне през 2016 година те са били 136. Над 50 % от наказаните през предходната година са били след подписано с прокуратурата съглашение. Шефът на спецпрокуратурата посочи, че след импортиран от тях обвинителен акт има към този момент влезнала в действие неоправдателна присъда за тероризъм, която е първата в страната. Става дума за Иван Захариев - Джон Терориста, който е с двойно - българско и и австралийско, поданство. Той ще лежи 2 години и половина в пандиза, защото е пристигнал в България да се образова в тероризъм, както одобри съдът.

" Дейността на Специализирана прокуратура за предходната година има

много сериозен растеж в съвсем всички индикатори – в позитивна тенденция ",

уточни той. Гешев за следващ път обаче означи неприятните битови условия, в които работи профилираното правораздаване, както и въпроса с дефицит на магистрати.

Той посочи, че обстановката с материалната база остава ужасяваща, макар получената поддръжка с пространства от Националната следствена работа. " Подкрепа имаме, само че не считаме, че този проблем е решен. Ако нашето състояние е ужасяващо, на съда е трагично ", сподели Гешев. По думите му това скоро ще блокира работата на профилираните струткури. Тъй като те били

като " фуния със запушено едно гърло "

и нямало по какъв начин да появяват резултати от другото. " Това към този момент съществено въздейства на работата на прокуратурата. Без незабавни ограничения във всички структури няма да е добре за обществото и за никого ", разяснява той и добави, че процеси по възстановяване на ситуацията текат в прокуратурата, само че би трябвало да стартират и за профилирания съд.

Преди време държавното управление реши да даде на спецструктурите постройка на столичния бул. " Александър Стамболийски " 82. Членът на Висш съдебен съвет и някогашен началник на националното разследване Евгени Диков обаче я дефинира като несъответствуваща. Помолен за коментар, Гешев се базира на спомените си от постройките, които в случай че били съответни, то тя е подобаваща. Според него с най-малко средства ще може да се употребява за правосъдна палата. Не се ангажира да уточни планирана стойност.

Гешев обаче да побърза да посочи, че правораздаването е скъпа активност. Послужи си с откъс от основния прокурор Сотир Цацаров, че

" с трици не се ловят маймуни "

и добави, че не може без да влагаш, да очакваш нещо. Той уточни, че профилираните магистрати работят доста като разпитват упрекнати или очевидци до три часа през нощта. " Това има цена. В един миг някой ще се пречупи - дали физически, дали в някакъв различен смисъл, в случай че не се и случва сега, само че това е различен въпрос ", предизвести Гешев.

Заяви, че през предходната година над 200 души са били арестувани за непрекъснато под стража, което било позитивна оценка за работата на прокуратурата. След като съдът към този първичен миг на следствието се е съгласил, че има данни упрекнатият да е направил закононарушение.

Гешев разяснява още, че 60 % от настояванията за специфични разследващи средства (СРС) идвали от профилираните обвинители. Побърза да посочи, че

не става дума за всеобщо подслушване ,

а се дължи на обстоятелството, че няма по какъв начин да се потвърди активността на незаконна група без СРС-та.

Освен това следственият отдел на спецпрокуратурата бил три пъти по-натоварен от междинното за страната и по тази причина никой не желал да става следовател там. По думите на Гешев паричните бонуси, отпуснати от депутатите за магистратите от спецправосъдието не са дискриминация за останалите съдии, прокурори и следователи, а са натурален развой и процедура в цяла Европа. Даде за образец Румъния, където спецмагистратите вземали заплата като на висши съдии и бонуси за свършена работа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР