След прокарването на текстовете в Закона за частната охранителна дейност

...
След прокарването на текстовете в Закона за частната охранителна дейност
Коментари Харесай

Парламентът обмисля и феодални гвардии с униформи и право да арестуват

След прокарването на текстовете в Закона за частната охранителна активност (ЗЧОД), с които беше дадена опция на частни охранителни компании да извършват отговорности на Министерство на вътрешните работи, Народното събрание е на път да прегледа не по-малко спорни и скандални текстове. 

С тях се дава опция за основаване на локални феодални армии от наемници, които ще имат пълномощия по запазване на публичния ред, а даже и по организацията на придвижването по пътищата. Те ще имат и пълномощията да задържат жители, в случай че чиновниците открият нарушение на публичния ред.

Текстовете са препоръчани от кметове на общини като промени в Закона за локалното самоуправление. Заявката кметовете си направиха на среща в Народното събрание в сряда, на която участва и ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. 

OFFNews разполага с препоръчаните от Националното съдружие на общините в Република България текстове, които, съгласно ръководителя на Народното събрание, би трябвало да са образец за качествено законодателство. 

Подготвените промени в закона се основава наказателен механизъм, който е обособен от Министерство на вътрешните работи, общинска полиция и частните охранители в " урбанизирани територии ". С текстовете се предлага общините да могат да основават " звено за надзор по запазване на публичния ред ", които ще извършват актовете на общинските препоръки и кмета, само че също по този начин ще се грижат и за запазване на общинското имущество, както и за " организацията на придвижването по пътищата ". Тези новоназначени чиновници ще се движат с униформи и ще подкрепят контролната и административно-наказателната активност на територията на общината.

И с цел да е цялостна картината се предлага общинските униформени пазители на реда ще минават на образование в Министерство на вътрешните работи по " специфична стратегия ".

Тези звена ще бъдат на директно послушание на кметовете на общини, като координацията им ще се прави и от локалния шеф на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.
 
Членовете на частните армии ще имат право да изискват документи за идентичност и освен това - ще могат да оказват напън над жители, като им сформират документално предизвестие, когато " се допуска ", че ще извършат нарушаване на публичния ред. Освен това чиновниците ще имат пълномощието да привикват жители, като " в неотложни случаи уведомяването може да се прави по телефон или факс ".

Нищо не завършва до тук - чиновниците ще могат и да задържат жители с изключение на при установено нарушаване, само че и когато " с държанието си нарушава публичния ред или излага живота си или живота на други лица на очевидна заплаха ".

Текстовете към момента не са импортирани публично в Народното събрание. Председателят на НСОРБ Даниел Панов  обаче анонсира концепцията с това, че кметовете желаят да оказват помощ на Министерство на вътрешните работи. Кметове даже аргументираха измененията с това, че новопрокараните текстове за частна защита в градовете може да бъде непостижима за някои общини. Затова се търси опция да се оправят сами с опазването на реда. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров пък съобщи, че действително общинската полиция не дава претенции резултат.

Срещу настояванията остро възразиха депутати от Българска социалистическа партия. " Вие посягате към пълномощия на министъра на вътрешните работи, което какво значи - не сте удовлетворени от работата му. Това е следващ опит да се приватизира Министерство на вътрешните работи! ", разяснява Красимир Янков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР