След продължи няколко месеца анализ, Службата за защита на конкуренцията

...
След продължи няколко месеца анализ, Службата за защита на конкуренцията
Коментари Харесай

Великобритания одобри сливането на Virgin Media и O2

След продължи няколко месеца разбор, Службата за защита на конкуренцията и пазарите (СМА) на Обединеното кралство утвърди договорката за обединение на компанията за широколентов интернет Virgin Media и О2 - английското поделение за телекомуникационни услуги на Telefonica, съобщи Ройтерс. Сделка се прави оценка на 44 милиарда $.

Liberty Global, която е притежател на Virgin Media, и испанската Telefonica реализираха съглашение за сливането през предходната година. Целта е да се сътвори нова компания за широколентовите и мобилни услуги, който да се изправи против водача на английския пазар BT.

„ Уверени сме, че конкуренцията сред доставчиците на услуги за мобилна връзка ще остане мощна и затова е малко евентуално това обединение да докара до по-високи цени или по-ниско качество на услугите “, разяснява Мартин Колман от CMA.

От фирмите обявиха, че договорката, която прави оценка О2 на 12,7 милиарда паунда и Virgin Media на 18,7 милиарда паунда, ще даде на новата взаимна група обща стойност от 31,4 милиарда паунда (44 милиарда долара), в това число отговорностите. Очаква се процедурата по сливането да бъде финализирана на 1 юни.

„ Сега получаваме опцията да предложим избор там, където до момента не е съществувал, като в същото време с това влагаме в оптичния интернет и 5G, от които Англия се нуждае, с цел да процъфтява “, разясниха в взаимно изказване основният изпълнителен шеф на Liberty Global Майк Фрайс и сътрудника му от Telefonica Хосе Мария Алварес-Палете.

Съвместното сдружение, с систематизиране на дяловете 50:50, ще бъде ръководено от Луц Шюлер, основен изпълнителен шеф на Virgin Media, като съгласно Фрайс и Алварес-Палете то ще генерира годишни доходи от 11 милиарда паунда.

Службата за защита на конкуренцията и пазарите имаше опасения за възможните последствия от сливането върху пазара на мобилни връзки, поради че и двете компании продават услуги на едро на други оператори.

Въпреки това регулаторът даде авансово утвърждение предишния месец, откакто заключи, че съществуването на други играчи на пазара, предлагащи конкурентни услуги, като BT I Vodafone, ще поддържа конкуренцията.

Telefonica продава свои активи, с цел да понижи задълженията си, които към първото тримесечие на тази година са в размер на 35,8 милиарда евро.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР