След преговори за компромис ще стане ясен европейският бюджет за

...
След преговори за компромис ще стане ясен европейският бюджет за
Коментари Харесай

Търси се компромис по разходите в евробюджета за 2018 г.

След договаряния за компромис ще стане явен европейският бюджет за 2018 година Причината е разминаването сред Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент (ЕП) по отношение на разноските, които бяха повишени от депутати с 2 милиарда евро в сряда.

Още през юли Съветът реши поетите отговорности да бъдат 158.9 милиарда евро, а заплащанията в размер на 144 милиарда евро, което е нарастване надлежно с 0.6% и 7.4% по отношение на бюджета на Европейски Съюз за тази година.

В сряда в Страсбург евродепутатите обаче гласоподаваха увеличение на поетите отговорности на 162.6 милиарда евро и на заплащанията – 146.7 милиарда евро през 2018 година Това значи нараствания със надлежно 1.2% и 0.9% спрямо предлагането на Европейската комисия и не е ясно дали страните членки ще са съгласни с растежа на уговорките им.

Екологичен потенциал одобри в сряда бюджетна резолюция с 414 гласа " за " против 63 " срещу " и 90 " въздържал се ".

Сега Съветът (правителствата) и Европейският парламент имат 21 дни за договаряния, в които да стигнат до компромис, тъй че депутатите да дадат утвърждението си за бюджета до края на ноември.

Размерът на поетите задължения постоянно е по-висок от заплащанията, които стават през финансовата година. Поетите отговорности съставляват равностойността на правните отговорности за заплащания, които бюджетът на Европейски Съюз поема в границите на една година, само че някои от тях могат да бъдат предопределени за последващи години. Плащанията са действителните разноски, които бюджетът на Европейски Съюз прави през съответната година.

През 2018 година заплащанията в евробюджета нарастват доста, тъй като стратегиите от сегашния програмен интервал (2014—2020 г.) се чака да доближат оптималния си темп на осъществяване след първите години на стартирането им.

Акцентът в Евробюджет 2018 са ограниченията по поощряване на заетостта и растежа, подсилване на сигурността и решение на проблемите, свързани с миграцията.

Както множеството от останалите страни, по този начин и за България 2018 година ще бъде решителна за наваксване на изоставането в усвояването на евросредствата, още повече, че това е първата година, в която има риск от загуба на пари.

За България плануваният бюджет за 2018 година, утвърден от Екологичен потенциал, е над 2 милиарда евро, заяви Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП), който е единственият български евродепутат взел участие в преговорния екип.

Близо една трета от средствата (около 800 млн. евро) са планувани за директни заплащания към фермерите по другите схеми за подкрепяне, сподели Новаков. Още толкоз ще отидат за градско развиване и инфраструктура, а близо 380 млн. евро са ориентирани към развиване на селските райони. Средствата планувани по ограничения за поощряване на заетостта са в размер на 185 млн. евро.

" Това ще бъде глътка въздух за България и ще поддържа растящия стопански растеж на страната, а и считам, че оферти бюджет и плануваните в него заплащания за България, са триумф ", разяснява Новаков.

Според еврокомисаря по бюджета и човешките запаси Гюнтер Йотингер, Европейски Съюз би трябвало да направи всичко допустимо, с цел да ускори българската конкурентноспособност.

" Европейският бюджет за 2018 година ще направи доста за стабилизирането на Европа. Да вземем за образец кохезионните фондове. С тези милиарди от европейския бюджет съфинансираме вложения в инфраструктурата, постройките, конкурентноспособността, основно в селските региони и в страни като България, която е нова страна-член. Брутният вътрешен артикул на човек е към 6500 евро годишно. За съпоставяне в Люксембург той е 90 хиляди, в Германия - 40 хиляди, а междинният Брутният вътрешен продукт на човек в Европейския съюз е 30 хиляди евро. Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да засилим българската конкурентноспособност, българския Брутният вътрешен продукт посредством вложения в инфраструктурата ", споделя Йотингер.

Отделен е въпросът дали страната ни ще успее да усвои плануваните средства през 2018 година За тази година България не съумява за извърши поетите задължения. Забавянето при реализирането на плануваните разноски за 2017 година се чака да докара до изместване на разноски към идващите години, е посочено в обновената средносрочна бюджетна прогноза на държавното управление.

От финансовото министерство чакат през 2018 година да стартира същинската реализация на плановете, финансирани посредством оперативните стратегии на Европейски Съюз. Това са строителството на автомагистрала " Струма ", довършването на жп автомагистрала " Тракия " в сектора Пловдив-Бургас, третия лъч на метрото, обновяването на градовете, здравната инфраструктура, както и огромните водни планове на Плевен, Добрич, Асеновград.

Единствено краткотрайното прекъсване на заплащанията от страна на Европейската комисия по оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " през първите девет месеца на 2017 година се прави оценка от финансовото министерство като вероятен риск от загуба на средства в края на идната година при положение, че не се навакса изоставането.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР