След повече от три години в ареста и под домашен

...
След повече от три години в ареста и под домашен
Коментари Харесай

Десислава Иванчева излезе на свобода под гаранция от 10 000 лева

След повече от три години в ареста и под домакински арест, някогашният кмет на столичния регион „ Младост “ Десислава Иванчева излиза на независимост против парична гаранция от 10 000 лв.. Тя обаче има възбрана да напуща страната.

Решението е на Върховния касационен съд, пред който Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и някогашният областен кмет Петко Дюлгеров апелират неоправдателните си присъди по делото за пожелан рушвет от строителния бизнесмен Александър Ваклин.

За последно по мярката за неоклонение на Иванчева се е произнасял през март Спецапелативният съд. Искането беше стимулирано с присъединяване й в изборите на 4 април. Тогава съдът отхвърли.

Днес стана ясно, че някогашната кметица на „ Младост е бременна и съгласно висшите съдии това допуска свободен достъп до здравна грижа. Въпреки възраженията на прокуратурата, те дефинираха продължаването на домакински й арест като към този момент непропорционална мярка. Иванчева съобщи, че се радва, само че и е обезпокоена:

„ Три години и повече съм безработна, имам много разноски, плюс бременността, проучвания, медикаменти, евентуално ще създадем акция да помоля хората да ми оказват помощ “, сподели тя.

Два часа по-късно юрист е дал нужните за свободата на Десислава Иванчева 10 хиляди лв., заяви самата тя във Facebook и прикани за дарения, с цел да върне парите.

Иначе предстоящият през днешния ден край на делото, което управляващите регистрират в категорията „ висока корупция “, беше отсрочен за неопределен срок, тъй като Върховен касационен съд изиска информация от Висшия правосъден съвет (ВСС) за инспекция, обвързвана с ръководителя на Апелативния профилиран съд Георги Ушев. Тя е за негови дейности, до момента в който процесът беше на първа инстанция, а ограниченията за неотклонение на Иванчева, Петрова и Дюлгеров бяха изменени от задържане под стража на домакински арест.

Намеса на Ушев осуети излизането им на независимост, за което беше сезиран и Съветът. В следствие точно Ушев председателстваше правосъдния състав, удостоверил - въпреки и мощно редуцирайки ги, ефикасните присъди на тримата подсъдими.

Според юриста на Биляна Петрова, тази информация е значима за делото.

„ От това може да произтече анулация на решението на апелативния профилиран съд и връщане за ново разглеждане на делото, за което ние сме писали в жалбите си. Аз считам, че делото би трябвало да бъде върнато непосредствено на прокуратурата, тъй като до ден сегашен не разбирам защо е упрекната Биляна Петрова “, сподели юрист Емануил Йорданов.

Той обаче не изключи Съветът да не се е занимавал с проблема.

„ Знаете кой е неофициален водач на Висшия правосъден съвет. Кой? Гешев, кой. Това дело бе част от пиара за избиране на Гешев за основен прокурор “, добави той.

Процесът бе предшестван от зрелищен арест в центъра на София, за който е сезиран Европейският съд по правата на индивида.

В ранния следобяд на 17 април 2018 година Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха арестувани и държани с белезници с часове на кръстовището до Спортното министерство. Акцията се ръководеше персонално от сегашния основен прокурор Иван Гешев - тогава началник на Специализираната прокуратура, и от сегашния консул Пламен Георгиев - тогава началник на Антикорупционна комисия. В колата на Иванчева и Петрова бяха открити белязани пари.

Белязани банкноти - само че при много по-дискретна акция проверяващите откриха и у някогашния областен кмет на " Младост " Петко Дюлгеров. Според прокуратурата той е посредничил сред Десислава Иванчева и Биляна Петрова и изнудвания от тях предприемач Александър Ваклин.

Тежките неоправдателни присъди, постановени от Специализирания углавен съд -  20 години затвор за Иванчева, 15 - за Петрова и 12 - за Дюлгеров, бяха анулирани от второинстанционния спецсъд и той ги понижи надлежно на 8,7 и 6 години затвор.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста малко преди Рождество на 2018 година, под " домакински арест ".

Делото стига до Върховния касационен съд, тъй като от присъдите се оказаха недоволни и подсъдимите, и прокуратурата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР