След повече от три десетилетия САЩ унищожиха всичките си запаси

...
След повече от три десетилетия САЩ унищожиха всичките си запаси
Коментари Харесай

Как САЩ унищожиха последното химическо оръжие от времето на Студената война

След повече от три десетилетия Съединени американски щати унищожиха всичките си ресурси от химическо оръжие, които възлизаха на 30 хиляди тона смъртоносни химически субстанции, заяви New Atlas.

Тези заапси бяха насъбрани по време на Студената война като средство за въздържане, само че също по този начин представляваха и забележителна заплаха за жителите на страната заради рисковия си темперамент.

Процесът на заличаване стартира през 1990 година и приключи на 7 юли 2023 година с унищожаването на последната ракета, цялостна със зарин и други отровни субстанции, в армейския склад Блу Грас в щата Кентъки.

Първоначалният способ на високотемпературно изгаряне провокира публичното безпокойствие, което докара до приемането на два различни метода.

Първият от тях включваше неутрализиране на боеприпасите, при което роботи-разработчици ги разглобяват и изсипват химическите субстанции. След това тези субстанции се смесват с гореща вода и натриев хидроксид, с цел да се обезвреждат.

Вторият способ, прочут като статична експлозия, се употребява в тези случаи, когато отровното вещество застива вътре в боеприпасите. Боеприпасът...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР