След повече от три часа дебати и спорове, народните представители

...
След повече от три часа дебати и спорове, народните представители
Коментари Харесай

След 3 часа дебати парламентът прие споразумението с енергетиците и миньорите

След повече от три часа диспути и разногласия, народните представители одобриха Проекта на решение за одобрение на Споразумение сред министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в бранш енергетика.

Споразумението бе признато с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Опозицията в лицето на “Възраждане ”, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ гласоподава “против ”.

Споразумението е формирано от 7 точки. Първите две бяха импортирани в Народно събрание, и бяха гласувани като решения на Народно събрание, с цел да е ясно, че задължението е освен на държавното управление, само че и на партиите, които поддържат кабинета. Вносители на проекторешението са Кирил Петков, Атанас Атанасов и Делян Пеевски. Преди приемането му в пленарна зала не липсваше напрежение. По време на дебата трима депутати получиха и “забележка ”.

Председателят на Народно събрание Росен Желязков наложи “забележка ” на депутата от ПП-ДБ Искрен Митев, на водача на “Възраждане ” Костадин Костадинов, както и на депутата от Има Такъв Народ Станислав Балабанов.

Искра Михайлова от “Възраждане ” разяснява, че това, което се постанова да прави Народното събрание е “срамно ”. Според нея съглашението е “прах в очите и би трябвало да бъде маркирано, че това не е съглашение и то не взема решение нито един проблем ”.

Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия съобщи, че левицата няма да поддържат това проекторешение. Според него текстът, който е записан в съглашението е “скандален ”. Той разкритикува всички седем точки, към които са се обединили енергетиците и ръководещите.

“Това, което е реализирано сега няма никаква решителност за опазване на работата на българските миньори. Всичко е на парче, единствено с цел да се смекчи напрежението ”, счита той.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ разяснява, че хората (енергетиците - бел.ред.) на срещата през вчерашния ден са видели, че същинският ръководещ е Делян Пеевски.

" Самото съглашение демонстрира едно - миньорите и енергетиците бяха излъгани. Нито една от шестте точки, с които пристигнаха, ги няма в съглашението. Хората би трябвало са знаят, че 1,7 милиарда евро ще отидат във компании на ГЕРБ, Политическа партия и Движение за права и свободи ”, уточни Йорданов.

Васил Стефанов от ПП-ДБ репликира Йорданов и уточни, че в съглашението ясно са записани настояванията на протестиращите, а Настимир Ананиев добави, че “ИТН, Българска социалистическа партия и “Възраждане ” се пробват да си вършат предизборна акция на гърба на парламентарната естрада, на гърба на страхове на хората и това се вижда ”.

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС акцентира, че е доста тъжно, че в подобен значим миг за енергийния бранш на парламентарната естрада “изскачат хора и се упражняват на тематика енергетика ”. Според него казусът сега не са териториалните проекти, а поетият ангажимент в ПВУ.

Станков настоя за обединяване и прикани за покорност. Той настоя всички дружно да работят за предприемане на нужните стъпки, които да подсигуряват, че българската енергетика няма да бъде застрашена и хората няма да изгубят работните си места.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР