След повече от шест години нищоправене, Столичната община е на

...
След повече от шест години нищоправене, Столичната община е на
Коментари Харесай

Вместо да оправи улиците, Фандъкова отби номера със Зона 30

След повече от шест години нищоправене, Столичната община е на път да вкара първата зона за успокоено придвижване в София - Зона 30. Само че по изцяло неправилен метод, колкото просто да отбие номера. Вместо да ремонтира улиците и тротоарите в центъра и да приложи положителните практики, Общината има намерение да вкара Зона 30 единствено посредством слагането на знаци, с което няма да се усъвършенства пътната сигурност и комфорта, за който и да е участник в придвижването, само че ще бъдат изхарчени едни пари, разгласи неправителствената организация " Спаси София ". 

Зона 30 е трасе с ограничаване на скоростта за придвижване до 30 км/ч. Това е одобрен в международната практика инструмент за ръководство и усмиряване на трафика. Въпросът е, че с изключение на слагане на знаци и маркировка, въвеждането на такава зона наложително включва и построяването на физически ограничения за понижаване на скоростта за придвижване, гарантиране на видимостта и повишение на комфорта и сигурността на всички участници в придвижването. 

Гражданската самодейност предлага всяка Зона 30 наложително би трябвало да включва следните съставни елементи: при кръстовищата, тротоарите би трябвало да са изнесени, с цел да се подсигурява оптималната видимост на пешеходците; кръстовищата би трябвало да са повдигнати на равнището на тротоара, с което се улесняват пешеходците и се понижава скоростта на колите; уширения на тротоарите, където да се слагат нови дървета, пейки, контейнери, реклами, стойки за колела.

Изключително значимо е да се направи повсеместен ремонт на тротоарите и разширението на тези, които са тесни и незадоволителни за пешеходния поток. В същото време би трябвало да се реши и казусът с паркирането. 

" В този си вид  това начинание има за цел да се усвоят едни пари за знаци и да се регистрира безсмислена активност. Зона 30 не е самоцел – тя би трябвало да реализира съответни резултати и да докара до чувствителни усъвършенствания ", разясниха от организацията. 

Зони с оптималната скорост до 30 км/час има в съвсем всички европейски страни, като пионер в тази област е Германия, която вкарва първите такива зони още през 1980 година Следва Швейцария, а първият град, който напълно вкарва успокоена зона (с изключение на главните булеварди) е Грац в Австрия, направил това през 1992 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР