Замърсяването на въздуха е изключително сериозен здравословен проблем, който засяга

...
Замърсяването на въздуха е изключително сериозен здравословен проблем, който засяга
Коментари Харесай

Фандъкова, кога ще станем зелена столица?

Замърсяването на въздуха е извънредно сериозен здравословен проблем, който визира безусловно всеки. Хиляди българи умират от преждевременна гибел в резултат на заболявания, породени от мръсния въздух, а доста други остават с трайни увреждания. Още по-притеснително е, че замърсяването въздейства най-негативно на така и така уязвимите групи на децата, възрастните и хората с хронични заболявания. Това изясняват от гражданската самодейност "Спаси София ".

Щетите, които мръсният въздух нанася, обгръщат необятен диапазон от разнообразни заболявания - разнообразни типове рак, дихателни и сърдечно-съдови заболявания, мултиорганни увреждания. Редица проучвания намират връзка сред замърсяването и увреждания на репродуктивната система, както и сред замърсяването и преждевременни раждания, аборти или раждания с прекомерно ниско тегло на бебето.

Няма човек нестрадащ директно или индиректно от следствията на замърсяването. Затова е от изключителна значимост към този проблем да се отнасяме като към неизбежна, директна опасност за физическото ни оцеляване. И надлежно да бъдат подхванати всички нужни ограничения за съответна реакция.

Повечето източници на замърсяване са отвън контрола на обособения субект и са нужни политики на общинско и централно равнище. Благодарение на все множеството мобилни и евтини измервателни уреди и отворените данни, започнахме по-живо да се интересува от това, което дишаме. Както нормално, обаче, институциите значително изостават. Липса храброст, реактивност и схващане за сериозността на казуса. Йорданка Фандъкова, напълно не помни обещанията си София да бъде зелена столица, с което всякаква мотивация за действителна смяна също изчезна. Мащабите на работа са несъответстващи, а въздействието върху замърсяването минимално. За похлупак, ни се изяснява, че нещата са по-добре от преди. Да, несъмнено е по този начин, само че от "преди " ни разделят години нови проучвания, доказващи все по-вредното влияние на замърсяването, извънредно нараснала и обострена сензитивност измежду популацията и доста повече достъп до информация. Време е за работа тук и в този момент, тъй като за разлика от градския превоз или велоалеите, които властимащите явно не употребяват, другояче щяха да са наясно с проблемите, въздухът го дишаме всички.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР