Един от образците на транспортното ни архитектурно наследство е на

...
Един от образците на транспортното ни архитектурно наследство е на
Коментари Харесай

Не събаряйте Терминал 1 на Летище София!

Един от образците на транспортното ни архитектурно завещание е на път да изчезне вечно, предизвестяват от неправителствената организация " Спаси София ".

Терминал 1 на Летище София, строен сред 1938 и 1949 година с декрет на Цар Борис III, е очакван за срутване. Новият концесионер, " на който великодушното ръководство на ГЕРБ подари 10 години облага, предлага постройката на първото интернационално съвременно летище в София да бъде сменена от Карго Терминал с естетиката на хипермаркет ". 

" Да, Терминал 1 от дълго време отесня и е неспособен да обслужва толкоз пасажери. Това обаче не е причина да бъде погубен. Множеството безвкусни пристройки през годините са заличили достоверната му хубост, само че под тях той към момента е скъп пример на българския модернизъм. " Добавките " му показват, че Столичната община и страната имат дългогодишна традиция да си затварят очите пред загрозяването на транспортната архитектура, а мълчанието им в този момент е оглушително4, споделят от " Спаси София ".

Според гражданската самодейност, в  " естествените страни ", които постоянно даваме за образец, старите терминали постоянно стават или авиационни музеи (какъвто София няма), или просто се опазват като административни сгради, с цел да е жива историята на свързаността. 

Организацията " Спаси София " предлага да не се позволява унищожаването на скъпото ни архитектурно завещание.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР