„След повече от година в сянката на ковид-пандемията, ЕС издържа

...
„След повече от година в сянката на ковид-пандемията, ЕС издържа
Коментари Харесай

Станишев поиска от фон дер Лайен върховенство на правото и повече социални мерки



„ След повече от година в сянката на ковид-пандемията, Европейски Съюз устоя и се оправи относително добре. Навлизаме в решителна фаза – използването на невиждания проект „ Следващо потомство Европейски Съюз “ и националните проекти за възобновяване. Виждам три основни условия, с цел да бъде този проект сполучлив. “, съобщи през днешния ден българският евродепутат и водач на ПЕС Сергей Станишев по време на спор за положението на Съюза в Европейския парламент в Страсбург с присъединяване на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„ На първо място, възобновяване не би трябвало да ни връща към обстановката отпреди рецесията, а да докара до стабилно модернизиране на стопанските системи и обществата в Европейски Съюз – както във връзка с околната среда, по този начин и в обществен аспект.

Второ, в случай че желаеме зелената и цифровата промяна да бъдат сполучливи, би трябвало да осигурим нужните принадлежности, тъй че преходът да бъде обществено обективен и търпим. Необходими са запаси, с цел да подсигуряваме обществени буфери и да защитим най-уязвимите.

Трето, за нас, като социалисти, върховенството на правото и демокрацията са от основно значение за триумфа на този преход. Комисията разполага с всички нужни принадлежности, с цел да подсигурява спазването им, изключително във връзка с потреблението на фондовете по Плана за възобновяване. Прилагайте ги! “, прикани водачът на ПЕС.

В годишното си послание към евродепутатите, ръководителят на Европейска комисия направи равносметка на постигнатото през последната година, белязана от пандемията – Европейският проект за възобновяване, имунизацията и други Като бъдещи цели тя открои климатичните политики, цифровизацията, данъчната политика и фискалните правила в Съюза, по-активна външна и отбранителна политика. От своя страна, социалистите настояха за осъществяване на обществените задължения, изключително в подтекста на прехода към по-устойчива стопанска система, както и за по-активна работа на Европейска комисия във връзка с върховенството на правото, демокрацията и контрола върху изразходването на европейските средства в страните-членки.

„ Уверен съм, че в случай че тези условия бъдат изпълнени, след година ще можем да гледаме към бъдещето с по-голям оптимизъм. “, заключи Станишев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР