След повече от десет години първото малко на белоглав лешояд

...
След повече от десет години първото малко на белоглав лешояд
Коментари Харесай

За първи път от десетилетие: Малко на белоглав лешояд се излюпи в природен парк "Сините камъни"

След повече от 10 години първото малко на белоглав лешояд се излюпи в Природен парк " Сините камъни ".

Неговата поява е сбъдната фантазия, само че и резултат от доста старания, описват от " Зелени Балкани ", които работят към този момент 15 години за връщането на птиците в природата.
Снимка: bTV
" С внасянето на потърпевши и бедстващи птици и адаптирането им в българската природа, тази година имаме щастието да забележим първото малко излюпено лешоядче. Виждате за какъв интервал от време става въпрос, за какви старания на какъв брой хора и институции, с цел да бъде поправена една човешка неточност – унищожаването и изгубването на един тип. Вече с горделивост можем да кажем, че българската страна е възстановила един липсващ тип от природата ", сподели Ивелин Иванов, началник на плана " Зелени Балкани ".

От четири двойки белоглави лешояди в Природен парк " Сините камъни ", единствено една е основала поколение. Наблюдението на гнездящата двойка е тестване, а единствените фрагменти са направени с дрон.

" Успяхме да открием извънредно скрита канара, където са намерили усамотение и успокоение, с цел да измътят сполучливо дребното си. От два месеца преследваме тази двойка и още не сме съумели да открием място, където да имаме директна видимост от близко, с цел да го идентифицираме ", добави Иванов.

До два месеца дребното ще напусне гнездото, а от Зелени Балкани ще създадат опит да го маркират. Заради потомството на белоглавите лешояди следва да бъдат изменени и планинските направления в региона.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР