След Поток от Михай Чиксентмихай и Благоденствие от Мартин Селигман

...
След Поток от Михай Чиксентмихай и Благоденствие от Мартин Селигман
Коментари Харесай

Нова книга разкрива тайните на мозъка

След Поток от Михай Чиксентмихай и Благоденствие от Мартин Селигман на 17 април излиза нова книга от серията Велики модерни мислители. Мозъкът разкрива от Вилаянур Рамачандран е провокативно и увлекателно проучване на загадките на човешкия мозък.

Вилаянур Рамачандран е шеф на Изследователския център за висша нервна активност и професор по логика на психиката и неврофизиология в Калифорнийския университет в Сан Диего. Започва кариерата си с проучвания на зрителните усещания, само че след това уголемява диапазона на научните си ползи.

Има голям принос в развиването на невроестетиката. Ричард Докинс го назовава Марко Поло в невронауката, а списание Тайм го включва в листата си със 100-те най-влиятелни персони в света. В знаковия си труд – Мозъкът разкрива, световнопризнатият академик Вилаянур Рамачандран изследва странни случаи от практиката си – от проявления на редки положения, като синдром на Капгра и афазия на Брока, до пациенти с фантомни крака или извънтелесни прекарвания.

С емфатичен афинитет към необикновените подходи, той организира точно „ следствие “, с цел да добие скъпи обстоятелства за мозъчните механизми и да открие ключ – от време на време изумително елементарен – към лекуването на пациента.

В тази книга Рамачандран не просто гради реформаторски теории, само че и слага значими въпроси по отношение на човешката ни същина: Как възприемаме света? Какво съставлява връзката ум–тяло? Кое дефинира половата ни еднаквост? Какво съставлява съзнанието? Как бихме могли да разбираем присъщите за индивида качества – като езика, метафората, творчеството, самосъзнанието и даже религиозната сензитивност?
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР