След последните описи, направени от специалисти в наводнените карловски села

...
След последните описи, направени от специалисти в наводнените карловски села
Коментари Харесай

Кметът на Карлово: Щетите в наводнените села вече са близо 90 милиона лева

След последните описи, направени от експерти в наводнените карловски села Каравелово, Богдан и Слатина, вредите нанасени наобщинската инфраструктура и начастните домове към този момент отиват на 90 милиона лв.. Това съобщи кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов пред кореспондент на  TrafficNews. Вчера той бе на обиколка в трите обитаеми места. 
Прочетете още
" Днес проектантите би трябвало да снимат скъсаните мостове и трасетата и до понеделник трябвада ни дадат КСС- тата,  с цел да ги внеса в Комисията по бедствия и повреди. Цифрата е доста огромна. Във вторник по разказа бяха 60 милиона, в този момент евентуално ще наближи над 80 милиона. Има 7 мостови уреди по общинските пътища, 11 моста в Богдан,които са скъсани. Унищожена е водопроводната мрежа, има наводнени помпени станции. Като сложим и вредите в частните парцели отиваме на 90 000 лв. ", разяснява доктор Кабаиванов.



Водоподаването в селото през вчерашния ден бе отчасти възобновено. Вода има в 1/3 от къщите. 

" Трябва ни малогабаритна техника. С огромната горе долу сме добре. И доброволци. Поне още два месеца. Възстановяването на трите села ще отнеме години.  Инфраструктурата съм я разделил на стадии - до Нова година, цялата 2023 и цялата 2024 година " сподели той.  

Кметът изясни, че са потърпевши към 400 къщи в друга степен. Но за всички хора е открит заслон. Осигурени са храна и вода.  В началото на другата седмица, от община Карлово ще знаят, какъв брой фамилии имат потребност от краткотрайни жилища.

„ Дали е имало сеч, ще разберем когато завърши инспекцията, назначена от министъра на земеделието. Факт е, че когато обикаляхме засегнатите места, не видяхме „ гола ” сеч. Видяхме, че по-малките и по-големите реки над селата Богдан, Каравелово и Слатина, са излъскани до канара. Което значи, че всички шубраци и дървета са довлечени в селата ”, описа още кметът.

Кабаиванов  посочи, че са поправени огромна част от коритата на реките, с цел да се предотвратят нови бедствия. Държавата ще финансира общината по няколко линии.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР