След посещението си в България екипът на международната правозащитната организация

...
След посещението си в България екипът на международната правозащитната организация
Коментари Харесай

Би Би Си излъчва филм за нехуманните условия в домовете за деца в България

След визитата си в България екипът на интернационалната правозащитната организация Интернационал за правата на хората с увреждания (Disability Rights International) показа отчет, който разказва домовете за настаняване на деца от фамилен вид като нечовешки.

"Организацията посети 24 домове за групи, 5 дневни центъра, 4 по-големи институции, 2 учебни заведения и други стратегии за хора с увреждания в цяла България. Тя откри деца с увреждания, които живеят в изолираност и подценявани, неподвижни деца, оставени непрекъснато сами в детските си колички, на които е отхвърлен елементарен достъп до здравна помощ и са изложени на принуждение, полово принуждение и тормоз ", са разгласили от Интернационала на своя уеб страница.

"Стремежът към консолидиране на деца с увреждания в България, извеждането им от неспокойни и постоянно изолирани държавни институции, не довежда до забележителна смяна в метода, по който се грижат за тях. Условията, в които живеят, към момента не дават отговор на условията на интернационалното право ", се споделя в упоменатия отчет, оповестен в четвъртък.

Днес Би Би Си ще излъчи документален филм, който ще покаже картината, която е показана от организацията, и тематиката за деинституционализацията на грижите за деца.

Във връзка с медийните изявления по отчета на Интернационала за правата на хората с увреждания, по който е изработен филмът, Министерството на труда и обществената политика съобщи, че ще бъдат направени инспекции от контролните органи на Агенцията за обществено подкрепяне и Държавната организация за протекция на детето на тревожните констатации от отчета.

Социалното министерство възразява против това от единични случаи да се вършат генерални заключения и изводи за процеса на деинституционализация на грижите за деца в България.

"Описаната картина в отчета никога не дава отговор на действителната обстановка в България. Категорично отхвърляме, че „ в българските групови домове има нарушаване на човешките права, " оповестява общественото министерство.

"Информираме Ви, че беше осъществена инспекция във всички центрове за настаняване от фамилен вид, в които има настанени деца и младежи от закрития Дом за деца и младежи с умствена назадничавост в с. Могилино. Проверката откри, че всички деца и младежи в центровете са в положително положение, вижда се прогрес в развиването и обществените умения и положително качество на грижа за тях, " допълват още от там.

От Министерството на труда и обществената политика отхвърлят изказванието, че "България сегрегира децата и младежите с увреждания и ги обрича на живот в услуги, които са в действителност по-малки институции ". Според министерството тази операция изцяло се опровергава от обстоятелството, че близо 27 000 деца с трайни увреждания (над 50% увреждане) получават месечна парична помощ за развъждане на дете с трайно увреждане.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР