След поредица от неуспехи републиканците приключиха седмицата не по-близо до

...
След поредица от неуспехи републиканците приключиха седмицата не по-близо до
Коментари Харесай

Джордан е изправен пред мрачни перспективи в битката за говорител след бурна седмица за GOP

След поредност от неуспехи републиканците завършиха седмицата не по-близо до избора на нов представител, защото дълбоките вътрешни разделения оставиха конференцията да се бори да ръководи, а Камарата на представителите в положение на парализа.

Хаосът в редиците на Републиканската партия в Камарата се ускори трагично през последните няколко дни, защото конференцията се опита и до момента не съумя да откри жизнерадостен правоприемник на Кевин Маккарти след невижданото му премахване от ръцете на дребна секта твърдолинейни консерватори.

Представителят Джим Джордан е новият номиниран за представител на Републиканската партия след отпадането на водача на болшинството Стив Скализ от конкуренцията. Но републиканецът от Охайо е изправен пред същия тип мрачна математика при гласуването, която обрече кандидатурата на Скализ за оратор, защото на Джордан липсват 217 гласа, нужни за спечелването на чукчето при цялостно гласоподаване в Камарата на представителите.

Джордан има уикенда, с цел да продължи да отстоява причините си и да се опита да отхвърли отводите, само че той е изправен пред тежка борба.

Конференцията на Републиканската партия се сблъска с камшичен удар тази седмица, откакто Скализ завоюва в началото гласоподаване, с цел да стане номиниран за представител, единствено с цел да отпадне не след дълго вследствие на одобрена съпротива против неговата кандидатура. Седмицата приключи с още едно гласоподаване, този път за новия номиниран Джордан. Но скоро стана ясно, че Джордан също е изправен пред твърда стена от опозиция.

Камарата на представителите остава дейно замразена, до момента в който няма представител, ужасна обстановка, която идва, когато Конгресът е изправен пред бързо наближаващия краен период за държавно финансиране в средата на ноември и до момента в който рецесията се разпростира в чужбина в Украйна и с войната на Израел против Хамас.

Попитан от Ману Раджу от CNN по какъв начин целият епизод се отразява на Републиканската партия, Маккарти сподели в петък, „ извънредно е “.

Републиканците стават все по-разочаровани, че конференцията не е съумяла да се сплоти към претендент. Някои намерено се питат дали някой може да доближи 217 гласа.

 Лидерът на болшинството в Камарата на представителите Стив Скализ приказва в Капитолия на 12 октомври 2023 година във Вашингтон, окръг Колумбия. Лидерът на болшинството в Камарата на представителите Стив Скализ приказва в Капитолия на 12 октомври 2023 година във Вашингтон, окръг Колумбия. Чип Сомодевила/Гети изображения

В петък Джордан завоюва номинацията за оратор против представителя на Републиканската партия Остин Скот от Джорджия – който направи изненадваща оферта в последния миг – със 124 на 81 гласа, оставяйки го надалеч под 217.

След това Джордан свика второ гласоподаване в петък следобяд, като попита членовете дали ще го поддържат на пода. Гласуването, обещано посредством скрито гласоподаване, беше 152 против 55, разкривайки огромното предизвикателство, пред което Джордан е изправен в конкуренцията си за чукчето.

Джордан или който и да е различен републикански претендент за ръководител може да си разреши да загуби единствено четири гласа на Републиканската партия, когато цялостният състав гласоподава за ръководител, в случай че всички членове гласоподават.

Републиканският представител Майк Гарсия от Калифорния сподели в петък, че Джордан и неговият екип ще имат 48 часа, с цел да „ осъществят телефонни позвънявания, с цел да схванат за какво хората към момента не са там, и се надяваме да ги отведат там преди понеделник “, като той изрази убеденост, че Джордан може в последна сметка надвиват.

Джордан е поляризираща фигура на националната сцена, което може да способства за безпокойството на по-умерените членове на конференцията.

Той е бил лице на основни следствия на Републиканската партия в Камарата на представителите като ръководител на правосъдната комисия. Той има дългогодишна известност на закостенял пропагандатор, оказал помощ за основаването на хардлайнерската секта на свободата на Дома.

Тъй като рецесията с водачеството на Републиканската партия се проточва, някои републиканци показаха концепцията за даване на повече власт на Патрик Макхенри от Северна Каролина, който извършва ролята на краткотраен представител, само че тази концепция не е тествана и не е ясно до каква степен ще бъде подкрепена имат.

Ману Раджу, Морган Римър, Кристин Уилсън, Сам Фосъм, Лорън Фокс, Мелани Занона, Ани Грейър и Хейли Талбот от CNN способстваха за този отчет.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР