След получаване на препоръката на ЕК за започване на преговори

...
След получаване на препоръката на ЕК за започване на преговори
Коментари Харесай

Могерини: Македония трябва да задълбочи реформите, договорът с България е исторически


След приемане на рекомендацията на Европейска комисия за започване на договаряния за присъединение е значимо да продължите и да задълбочите промените по пътя към Европейски Съюз. Властите и опозицията споделят отговорността за бъдещето на страната. Това съобщи през вчерашния ден пред македонския парламенти висшият представител на Европейски Съюз за външна политика и сигурност Федерика Могерини.

"Вие споделяте отговорността за бъдещето на вашите жители. Правителството има отговорността да отвори пространството на опозицията за изцяло присъединяване и опозицията има отговорността да се ангажира с цялата тази работа. Имате отговорност да идентифицирате националните ползи и цели на страната, имате групова отговорност да си сътрудничите в институциите, с цел да постигнете резултати в националните приоритети", прикани Могерини македонските депутати.

Тя добави, че Македония се е върнала на пътя за Европейския съюз и това е мястото, на което би трябвало да се намира страната.

"Когато си припомням какво се случи тук в Народното събрание преди една година и какво се случва в този момент, мога да кажа, че сте минали дълъг път. Добрата вест е, че сте се върнали на пътя, преодоляхте най-тежката политическа и институционална рецесия, която в миналото сте срещнали. Това е огромно достижение за всички в страната и тя е, на първо място, достижение, което се реализира с помощта на държавното управление, Народното събрание, другите политически партии, локалните управляващи, както и решимостта на всеки жител на тази страна", сподели Могерини.

Тя акцентира, че това е единствено първата стъпка по дълъг път, който ще изисква повече единение, повече старания и повече работа, само че ще бъде приет и ще бъде основа за прогрес.

"Това, което направихте през миналата година, беше внушително впечатляващо. Особено това, което успяхте да постигнете дружно в региона на промените. И упованията са високи, че този метод на разполагане на сили за някои национални цели може да продължи и в бъдеще. Това е най-силният знак за зрялост в една демократична система", сподели Могерини.

Тя похвали промените до момента, приемането на закони във значими области, само че повтори, че в този момент е належащо страната да се концентрира върху тяхното използване.

"Това е същността. Знам, че процесът на интеграция в Европейски Съюз е изпълнен с доста процедури, процедури и условия, които би трябвало да бъдат изпълнени, само че в последна сметка се свежда до промяна на обществото и стандартите, които вашите жители желаят да видят по какъв начин се извършват в всекидневието живот. Става въпрос за европейските стандарти, положителното развиване на стопанската система, търговията, метода, по който действат институциите, върховенството на закона, качеството на живот... От сигурността до опциите за младежите. Това е значимо за всички граждани", сподели висшият представител на Европейски Съюз.

Следващото равнище, добави тя, е поддържане и продължение на промените, които отлично се развиват, само че процесът би трябвало да продължи освен посредством приемането на законите, само че и с тяхното осъществяване. Като изрази убеждението, че сходна работа ще продължи да носи плодове, Могерини уточни идните стъпки.

Тя акцентира, че е направена историческа стъпка напред с контракта с България, с който е позволено един двустранен въпрос и изрази убеденост, че договарянията с Гърция ще доведат до решение на разногласието за името, което ще задоволи и двете страни и ще бъде основа за бъдещото единение на европейския континент.

"Винаги заобикалям да приказвам за разширението, желая да приказвам за обединяването. Имаме капацитета да бъдем бързи в процедурите, с цел да бъдем сполучливи. Знам, че вярвате също, че се движим бързо към участие в Европейски Съюз. Инвестирайте във вашето единение, в своите демократични институции, в гения на жителите, изключително в младежите и техните желания и стремежи да се причислят към Европейски Съюз. Това е от изгода за вас, само че и за нас. Същото ще бъде прието от Брюксел и Европейски Съюз. Време е да стартираме да работим дружно, да напредвате със своите съседи и аз съм уверена, че ще стигнем далеч", съобщи висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността Могерини.

В рамките на формалното си посещаване в Македония, чийто мотив е Докладът на Европейска комисия за напредъка на страната и съответната чиста рекомендация за започване на договаряния за участие в Съюза, тя имаше срещи с президента на страната Георге Иванов и премиера Зоран Заев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР