След подписването на споразумение с талибаните САЩ ще останат изправени

...
След подписването на споразумение с талибаните САЩ ще останат изправени
Коментари Харесай

САЩ сключват мир с талибаните днес, но трудното предстои

След подписването на съглашение с талибаните Съединени американски щати ще останат изправени пред доста провокации от военно естество в Афганистан - от изтеглянето на войските си до разоръжаването на бунтовниците и включването им в армията на страната.

С цел да се подсигурява сигурност за американските сили на терена изтеглянето ще се извърши последователно и колкото може по-дискретно, уточни Пентагонът и даде за образец съкращенията на американските войски в Сирия предходната година, протекли без основни произшествия, само че и без очевидци.

Споразумението с талибаните, което се чака да бъде подписано в събота в Доха, отваря път към привършване на войната в Афганистан, почнала на 7 октомври 2001 година в отговор на атентатите от 11 септември. Тя е най-продължителната, която Съединени американски щати в миналото са водили.

С това съглашение Съединени американски щати се ангажират да изтеглят до края на лятото част от своите 12 000 до 13 000 военни, ситуирани през днешния ден в Афганистан, и да оставят за начало единствено 8600. Всяко по-нататъшно стесняване на контингента ще бъде обусловено от политическия прогрес в междуафганистанските договаряния. Целта е американските военни, оставащи в страната, да не станат цел за талибаните или за джихадистите от Ал Каида, или пък за тези от групировката " Ислямска страна ", настоящи в страната, прецизират военни източници, поискали анонимност.

Има риск нещата да се изплъзнат от надзор

Ситуацията може да излезе от надзор, в случай че американските сили се изтеглят, преди да влезе в действие политическо съглашение сред талибаните и афганистанското държавно управление, предизвести Картър Малкасиан, някогашен консултант към американския Генерален щаб. " Щом си заминем, талибаните може да сметнат, че има смяна в салдото на силите, да изискат да скапват съглашението и отново да тръгнат с оръжие против афганистанската войска ", съобщи той наскоро на конференция в Съвета за външни връзки.

Доколкото съглашението се базира на гаранции за сигурност, дадени от талибаните, бунтовниците ще би трябвало да управляват войските си на терена, тъй като някои елементи може да се опитат да осуетят процеса, означи Мишел Флорной, някогашна съветничка в Пентагона. Винаги има " риск да се появи пакостник измежду талибаните, локален войник, нежелаещ да постави оръжие " - по тази причина мирното съглашение включва механизми за връзка сред двете страни при положение на произшествия, уточни тя на същата конференция.

Доверие към талибаните?

Американската войска планува да остави в страната някои единици от специфичните сили, с цел да продължат битката против Ал Каида и ИД - подразбира се тя да води в бъдеще " антитерористични " интервенции в зоните, контралирани от талибаните.

Затова съглашението включва " ограничения за определяне на доверие " сред двете страни и американските военни не крият, че гледат скептично на опцията един ден да имат задоволително доверие на талибаните, с цел да сътрудничат с тях в дейностите против ИД и Ал Каида. Помолен в сряда от конгресмени да разяснява, шефът на американския Генщаб военачалник Марк Мили сподели, че " поддържа сключването на спокойно съглашение с талибаните ". " Не бих одобрил обаче размяната на разследващи данни с тях ", добави той.

Още едно предизвикателство - реинтеграцията на талибаните

Най-голямо предизвикателство ще е да се реинтегрират талибаните в афганистанското общество след близо 20-годишните бойни дейности - мнозина от тях не владеят различен поминък с изключение на войната, изяснява пред Агенция Франс Прес Джеймс Добинс, някогашен консултант на Джордж У. Буш и на Барак Обама по въпросите, засягащи Афганистан. За да бъде трайно мирното съглашение, " ще е належащо те да споделят властта, значи ще би трябвало да интегрират талибаните в афганистанската войска (...) Това не става елементарно ", прибавя той.

В отчет, оповестен в края на 2019 година, американският специфичен общоприет контрольор за възобновяване на Афганистан Джон Сопко акцентира, че " реинтеграцията, когато бойците би трябвало да се върнат към мирния живот, да убедят своята общественост да ги одобри и да намерят постоянен източник на приходи, е нескончаем и комплициран развой ".

Съответно Съединени американски щати би трябвало да са подготвени за огромни вложения в стратегия за възобновяване на страната, другояче близо 60-те хиляди талибани - сега тежковъоръжени, " ще бъдат разочаровани, че не получават нищо от мира, и може отново да се извърнат към насилието ", прибавя Сопко. " Има още толкоз неща за договаряне, че съгласно мен процесът ще трае с години ", заключава Джеймс Добинс. Споразумението със Съединени американски щати " е едно окуражително начало ", споделя той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР