След почти осем години планиране и усилена работа, най-големият музей

...
След почти осем години планиране и усилена работа, най-големият музей
Коментари Харесай

Най-големият музей в скандинавските страни отваря врати това лято

След съвсем осем години обмисляне и усилена работа, най-големият музей в скандинавските страни ще отвори порти в това лято. На 11 юни новият Национален музей ще приветства гости, а феновете на изкуството ще могат да се насладят на огромното многообразие от изкуство, дизайн и архитектура. Разположен наоколо до пристанищната алея на Осло, той предлага и една от най-хубавите гледки към града.

Множество събития са планувани за почивните дни във връзка откриването на музея, който събира експозициите на няколко норвежки културни институции. Церемонията е на 11 юни на площада пред постройката. Достъпът е свободен и публиката ще се наслаждения на музикални осъществявания, които ще последват формалните речи и прерязването на лентата. Събитието ще се излъчва онлайн и онлайн, предават от Българска телеграфна агенция.
 Актуалицазията на бюджета - отхвърлена 9 юни 2022 | Парламентарната комисия по бюджет и финанси отхвърли предложенията за актуализация на държавния бюджет....
Вече са пуснати в продажба билетите за визитите през идните летни месеци. В 14 часа в събота в музея посетителите ще се насладят на няколко следващи представления на мюзикъла " Семейство " на Франческа Грили. В неделя музеят отваря порти от 10 до 23 часа.

Над 6500 творби са показани на два етажа в 86 зали на новия музей - над 13 000 кв.м изложбена повърхност. Сред експонатите се открояват римски скулптури, гобленът Балдишол, който е на близо хиляда години, порцелан на китайски императорски династии, кралски одежди, мостри на актуалната мода, сбирки неповторими норвежки стъклени чаши от 18 век. Перла в короната на музея е сбирката произведения на Едвард Мунк, измежду които и шедьовърът му " Викът ". Открояват се и произведения на Пабло Пикасо, Анри Матис, Анна-Ева Бергман, както и непрекъсната апаратура на Иля Кабаков, предава Българска телеграфна агенция.

Временните експозиции са подредени в Залата на светлината, която е на покрива. Там е ситуирана и най-голямата библиотека за изкуство в скандинавските страни.

" С новата постройка Норвегия към този момент има актуален музей с типичен качества - нов дом за най-голямата сбирка от творби на изкуството, архитектурата и дизайна на Норвегия ", сподели директорката на културната институция Карин Хиндсбьо в изказване, публикувано от музея. " Така имаме опция да покажем по-голяма част от сбирката си. Пространството за краткотрайните експозиции е в изцяло нов формат на интернационално равнище. Тази постройка ще бъде изпълнена от събития и действия ", добави тя.

Сградата е дело на немския проектант Клаус Шуверк и архитектурно бюро " Kleihues + Schuwerk Architects ". Използвани са мрамор, бронз и дъб. Цялата фасада е покрита с норвежки шистов камък. Зданието е проектирано и изпълнено по пилотен план за понижаване на излъчванията парникови газове най-малко с 50 на 100 от повече от останалите модерни здания в Норвегия.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР