След почти 30-годишни спорове, усилия и борба, водена от художници,

...
След почти 30-годишни спорове, усилия и борба, водена от художници,
Коментари Харесай

България най-после стъпва пълноценно на световната арт-сцена във Венеция

След съвсем 30-годишни разногласия, старания и битка, водена от художници, критици, куратори, фенове и аудитория, България най-сетне стъпва пълноценно на най-престижната международна сцена на актуалното изкуство, каквато съставлява Биеналето във Венеция. Там, където от дълго време участват надалеч по-малки страни от нашата, в това число всички наши съседи.

Всъщност, това очакване продължи много по-дълго от " борбата " за участие на България в НАТО и Европейския съюз. За разлика от нея обаче, в тази ситуация забавянето се дължи напълно на вътрешни аргументи, на безучастие и опозиция.

В сряда вечер във Венеция, в издигнатото през 17-ти век Палацо Джустиниан Лолин, публично ще бъде открит Българският павилион на 58-то издание на Биеналето и ще бъде показана изложбата “Как живеем” на художниците Рада Букова и Лазар Лютаков, с куратор Вера Млечевска. Организатор на Българския павилион е Министерството на културата, а продуцент е Националната изложба, с комисар Яра Бубнова и шеф на Павилиона Катя Ангелова. Изложбата ще може да бъде прегледана от необятната аудитория сред 11 май и 24 ноември.

Венецианското биенале е най-старият (първото му издание е през 1895 година) и най-престижен конгрес за модерно изкуство, учреден на народен принцип – страните посредством своите културни институции провеждат и финансират националното присъединяване. Разбира се, в границите на Венецианското биенале има и огромна галерия на напълно самостоятелен принцип - кураторът на съответното издание задава тематиката и насочва самостоятелни предложения към художници за присъединяване в нея. Така, с персонална покана в тези изложения няколко пъти взе участие българският художник Недко Солаков.

Националното присъединяване на България като страна във Венеция до момента през последните 30 години е нередовно, епизодично и не покрива в цялостна степен условията на самото Биенале, свързани с финансиране, организация, регламенти и процедури. През 1999 година България взе участие посредством Недко Солаков (с куратор Яра Бубнова), за което Министерсдтвото на културата организира конкурс, само че страната не отпуска пари. През 2007 година България е показана от Правдолюб Иванов, Иван Мудов и Стефан Николаев с куратор Весела Ножарова в пространство, отпуснато от ЮНЕСКО, и още веднъж без държавно финансиране (финансирането идва от колекционера на българско изкуство Хуго Вутен). През 2011 година художниците Павел Койчев, Греди Асса и Хубен Черкелов показват България, само че още веднъж без държавно финансиране и ясна процедура.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР