След пътуване на дълги разстояния под вежливите, макар и леко

...
След пътуване на дълги разстояния под вежливите, макар и леко
Коментари Харесай

Птиците могат да изключват вродения си навигационен GPS когато поискат

След пътешестване на дълги дистанции под вежливите, въпреки и леко повтарящи се указания на обичаното ви GPS приложение, няма нищо по-лошо от това да ви кажат по какъв начин да се ориентирате в личния ви квартал.


Мигриращите птици, които могат да усещат магнитното поле на планетата, може би изпитват сходно неспокойствие от това, че са подложени на микронавигация. Изследователи от Университета на Западно Онтарио в Канада и Държавния университет на Боулинг Грийн в Съединени американски щати са открили, че те могат да изключват неврологичното си навигационно средство, когато към този момент не се нуждаят от него, предава " Сайънс Алерт ".

Изследването е обхванало бялогушото врабче (Zonotrichia albicollis) и е открило, че то е в положение да задейства избрана част от мозъка си, когато би трябвало да мигрира, и да я върне назад в латентен режим, до момента в който почива на местата за престой.

Тази мозъчна област " клъстер N " към този момент е била разпозната като значима за навигацията на птиците, само че не е било ясно по какъв начин тъкмо се употребява при другите типове и дали се задейства и деактивира автоматизирано според от дневните или сезонните цикли.

" Тази мозъчна област е извънредно значима за активирането на геомагнитния компас, изключително за пойните птици, когато мигрират през нощта ", споделя дипломантката по логика на психиката Мадлен Бродбек от Университета на Западно Онтарио в Канада.

" Почти цялата предходна работа върху тази характерна мозъчна функционалност е била осъществена в една лаборатория в Европа, тъй че беше отлично да я възпроизведем при северноамериканска птица като бялото врабче. "

Чрез проучване на мозъците на птиците, се откри, че активирането на клъстер N е обвързвано с миграционното безпокойствие, а не с това дали е ден или нощ. Колкото по-неспокойни са птиците, толкоз по-активни се оказват невроните на клъстер N.

С други думи, това не е част от мозъка, която се включва автоматизирано по време на миграционния сезон - или даже през нощта. Предишни проучвания допускат, че клъстер N постоянно се задейства през нощта, само че тук казусът не е бил подобен.

" Магнитните полета са в действителност занимателни за размисъл, тъй като са невидими за хората ", споделя Бродбек. " Ние не можем да ги забележим или усетим, само че множеството животни ги възприемат по някакъв метод. "

" За птиците потреблението на магнитното поле на Земята, с цел да схванат дали се движат към полюса или към екватора, явно е доста потребно за ориентацията и миграцията. Невероятно е, че те могат да задействат мозъка си по този метод, а ние не можем. "

Освен че ни научава повече за това по какъв начин птиците мигрират и намират пътя си по света, това е още едно увещание, че нашите градове могат евентуално да попречат на естествените процеси, които се случват към нас.

Ако знаем по какъв начин животните водят живота си, ще имаме по-добра визия по какъв начин да не им пречим или да им помогнем да намерят безвреден път. Изследователите допускат, че към момента има доста други неща за клъстерната N част от мозъка на птиците, които могат да бъдат открити при бъдещи изследвания, като да вземем за пример по какъв начин метеорологичните сигнали или запасите от мазнини могат да повлияят на нейната интензивност.

" Птиците не употребяват единствено магнитния си компас - споделя психологът и биолог Скот Макдугъл-Шакълтън от Университета на Западно Онтарио. " Знаем, че те обръщат внимание и на Слънцето и звездите като подсказки. Знаем също, че неща като нощни светлини или прозорци на здания и всички тези неща, които слагаме в света, нарушават миграцията им. "

" Този вид фундаментални проучвания ни осведомят и ни разрешават да опознаем цялостния набор от способи, по които животните възприемат света, когато мигрират, и какво ние като хора би трябвало да създадем, с цел да сведем до най-малко въздействието си. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР