След първото заседание на парламента президентът Румен Радев трябва да

...
След първото заседание на парламента президентът Румен Радев трябва да
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Президентът е в неизгодна ситуация, затова се обърна към партиите

" След първото съвещание на Народното събрание президентът Румен Радев би трябвало да стартира консултациите с партиите, преди да връчи първия изследователски мандат. Няма период, в който президентът би трябвало да завърши консултациите и да връчи първия мандат . Радев си дава сметка, че обстановката е рискова и за самия него като претендент на идните президентски избори, и за самата страна, в случай че се отиде на следващи предварителни парламентарни избори... Президентът е в неизгодна обстановка и по тази причина се обърна към политическите партии, показани в Народното събрание ". Това разясни пред БНР проф. Пламен Киров от юридическия факултет на Софийския университет. 

Според него с навлизането в есенния сезон проблемите, които ще би трябвало да бъдат решавани от изпълнителната власт, ще стават все по-сериозни: 

" Ние ще навлезем във възел от проблеми, който не знам по какъв начин ще разплетем ". 

Ако се стигне до предварителни парламентарни избори, разликата с вота за президент ще е в границите на две седмици, предвижда конституционалистът и посочи, че служебното държавно управление може да се трансформира в непрекъснато настоящо единствено като политическо , излъчено от Народното събрание и със същия състав. 

В предаването " Неделя 150 " проф. Киров обясни още веднъж последователността при връчването на мандатите

На въпрос дали машинното гласоподаване нарушава конституционните права на жителите, той отговори негативно . И добави: 

" Има други неща, които нарушават правилото на равното изборно право - по-изтъкнати претенденти на партиите се кандидатират в повече от един регион . Това им дава огромно преимущество пред други. Създава се една сигурност, че наложително избрани лица ще бъдат определени. Това се повтаря от 1991 година ". 

Интервюто с проф. Пламен Киров можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР