След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022

...
След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022
Коментари Харесай

Бивш шеф на КГБ посочи 5 грешки, които Путин е допуснал във войната с Украйна

След пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година мнозина се чудеха за какво Русия стартира тази война и за какво, макар тежките жертви на бойното поле и огромните стратегически неверни калкулации през последващите месеци, Кремъл упорства в напъните си.

Евгений Савостянов, който оглавява Комитет за Държавна сигурност (на СССР) от 1990-1992 година, написа в публикация за The Hill, че отговорът може да се откри в редица дълбоки неверни калкулации, направени от Кремъл през последните години, пишат

Първо, Путин беше захласнат от инициирането и воденето на световна акция против Запада, тъкмо както беше направил комунистическият режим на Съюз на съветските социалистически републики. Така съветският президент и неговите почитатели се убедиха, че цивилизационната война сред Русия и Запада е нужна и неизбежна. Според тях сегашната битка за Украйна съставлява първият стадий от сходни старания. Въпреки това, както се показва в публикацията, този план се провали.

Теоретично Кремъл се надяваше да събере необятен антизападен фронт, който да поддържа напъните му, само че на процедура се сблъска с големи компликации. В резултат на това Русия беше принудена да разчита на помощта на шепа страни като Сирия, Иран и Северна Корея, с цел да продължи да подхранва своите военни старания.

Второ, Русия не съумя да отгатне западното отношение към себе си. От години Москва сполучливо употребява своите „ енергийни оръжия “ и нуклеарно изнудване, с цел да сплаши западните страни. Но още преди войната в Украйна отношението на Европа стартира да се трансформира, защото от ден на ден политици осъзнаваха, че не би трябвало да се поддават на съветските заплашванията. От февруари 2022 година героичната и трайна опозиция на Украйна против съветската експанзия и големите компликации, пред които е изправена съветската войска, единствено ускориха уговорката на западните водачи да поддържат напън върху Кремъл, се споделя в публикацията.

Трето, проектите на Русия за бързо завладяване на Украйна демонстрират надълбоко недоумение на настроенията на самите украинци. Путин повтори грешката, направена от генералите на Бялото придвижване по време на съветската гражданска война. Той допусна, че неговите бойци ще бъдат посрещнати с цветя вместо с патрони. Така съветските сили бяха изцяло неподготвени за жестокостта и мащаба на украинската опозиция.

Четвърто, Путин нямаше точна визия за същинското положение на своята войска. След години на агитация и зрелищни паради, той неправилно вярваше, че страната му разполага с първокласна войска, способна да се бие и да печели войни. В същото време действителните дейности на съветските военни на украинското полесражение демонстрираха нещо напълно друго - както в очите на руснаците, по този начин и на останалия свят.

И петата неточност е, че Путин нямаше визия за същинското положение на съветската стопанска система. Москва се оказа неподготвена за неочакваната и широкоразпространена икономическа изолираност вследствие на войната ѝ с Украйна. Въпреки че Русия в този момент обществено възхвалява стабилността на съветския стопански бранш и минимизира резултата от западния финансов и софтуерен напън, в реалност западните наказания към този момент са засегнали надълбоко съветската стопанска система и ще продължат да имат този резултат.

Като умозаключение, някогашният началник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) счита, че Путин е сложил Русия в дълбока изолираност. Тя даже към този момент е подчинена на Китай, тъй като Пекин гледа на федерацията като на васална територия. Пекин измества Москва като преобладаваща мощ в обичайна сфера на въздействие на Русия в Централна Азия и Кавказ и основава нови направления към Европа там, които заобикалят Русия. Въпреки това колапсът на Русия не е неминуем. Погледнато исторически, всеки идващ съветски водач е следвал политика, противоположна на тази на неговия предходник. Путин сложи страната по пътя на заличаването, само че неговият правоприемник може да оправи съветския държавен транспортен съд, откакто Путин изчезне от картината. Това би означавало по-светло бъдеще за Русия и за всички останали.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР