След оттеглянето на Русия от зърнената сделка, сигурността в Черно

...
След оттеглянето на Русия от зърнената сделка, сигурността в Черно
Коментари Харесай

Сигурността в Черно море е сериозно застрашена: НАТО предупреди България за повишен риск

След отдръпването на Русия от зърнената договорка , сигурността в Черно море е съществено застрашена поради дейностите на Москва в района. Това обявиха посланиците на страните-членки на НАТО, които се срещнаха в сряда в Брюксел в границите на съвета НАТО-Украйна. Според Алианса новата съветска „ предупредителна зона “ визира териториалните води на България и се пораждат нови опасности от недоразумения и ескалация.

Срещата на Съвета беше свикана изключително от генералния секретар Йенс Столтенберг по искане на президента на Украйна Володимир Зеленски. Припомняме, че след напускането на съглашението за експорт на украинско зърно, Русия стартира да обстрелва пристанищните региони на град Одеса, а по-късно и украинското пристанище Рени. Столтенберг акцентира, че Русия носи цялостна отговорност за рисковите си дейности и за ескалацията в Черноморския район.

С оглед на сигурността на членките в региона, каквато е България, Пактът ускорява ограниченията за наблюдаване благодарение на морски патрулни самолети и дронове.

Съветът НАТО-Украйна беше открит от Зеленски на срещата на върха на Алианса във Вилнюс в средата на юли. В Литва на Украйна беше препоръчана дълготрайна военна поддръжка, само че без обещания за скоростно приемане на страната в Пакта. Според разпоредбите на НАТО страна, която се намира в дейна война, не може да стане пълновръстен член на военния блок.
МО: " Не е добра процедура "
Междувременно българското Министерство на защитата заяви, че Русия публично е уведомила България, че е определила краткотрайна предупредителна зона в Черно море поради провеждането на военни учения. Зоната включва елементи от изключителната икономическа зона на България. 

" Няма причина за терзание и учението ще се организира надалеч от териториалните води на страната ни. Въпреки че тези дейности не съставляват официално нарушаване на международноправните правила, те не се считат за добра процедура. България и съдружниците не престават регулярните действия по засилено наблюдаване в зоната на отговорност на НАТО, в сходство с решенията в границите на Алианса ", показват още от МО.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР