След откриването на стотици боеприпаси от Втората световна война тази

...
След откриването на стотици боеприпаси от Втората световна война тази
Коментари Харесай

Стотици боеприпаси от времето на Втората световна война са взривени край Окинава

След откриването на стотици муниции от Втората международна война тази година, останали от борбата при Окинава, японските морски сили за самозащита стартират поетапното им заличаване посредством следена експлозия. Този развой би трябвало да се погрижи за общо над 600 муниции.

 Dredge (PSF)

Смята се, че снаряжението идва от борбата при Окинава, която е една от най-жестоките и кървави борби през цялата война. То е намерено по време на драгиране (процес на разчистване и на задълбочаване на река или някакъв различен водоем посредством драга) и евентуално е останало след наличието на американците на острова. Това не е изненадващо, като се има поради, че през началните стадии на борбата се организира най-мащабната амфибийна инвазия в миналото в Тихоокеанския спектакъл.

Говорител на град Наха споделя, че уловът е най-големият, който са откривали едновременно от 90-те години на предишния век насам. Той също по този начин прибавя и, че „ Изхвърлянето е осъществено по проект и без никакви проблеми “, за благополучие.

Все още има над 300 продукта, които би трябвало да бъдат обезвредени, като това ще стане на 26 януари 2022 година

Възстановяването на невзривени муниции е гибелен проблем, който към момента изтезава Окинава и множеството места, на които Съединени американски щати и Япония са се биели.

Битката при Окинава стартира на 1 април 1945 година с голяма десантна инвазия от морето. Предния месец островите в близост са завладяни превантивно. Над половин милион американски бойци вземат участие в борбата и се изправят против ръководени от Япония сили от по-малко от 100 000 души. Тъй като борбата се организира на остров, японците не могат, а в доста случаи и не желаят да правят отстъпка!

 HMS Implacable AWM 019037

Японците са употребявали локалното население на Окинава за лични потребности, принуждавайки ги да се бият, да се грижат за ранените и в някои случаи да служат като жив щит. Освен това те популяризират дезинформация измежду локалните за бруталността на Съединени американски щати и че в случай че бъдат хванати, ще станат жертва на изключителна свирепост. Затова доста поданици на Окинава избират самоубийството.

Общо към 150 000 окинавци са убити или в борба, или умират по различен метод, да вземем за пример посредством самоубийство. Това е към половината от предвоенното население от 300 000 души.

Фанатичният обсег, с който се бият японците, е отблъскващ. Някои историци считат, че борбата при Окинава е основен фактор в решението на Съединените щати да употребяват атомни оръжия, защото от нея военните на Съединени американски щати си вадят заключения какъв колосален разгром ще бъде, в случай че нахлуят в главната част на Япония.

Островът е върнат на японците през 1972 година и от този момент са открити и обезвредени над 2000 тона невзривени муниции. Нещата обаче се усъвършенстват, защото представител на отдела за попречване на бедствия и ръководство на рецесии на Окинава сподели, че „ броят на невзривените муниции, открити в Окинава, понижава “. Миналата година бяха обезвредени единствено 14,5 тона.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР