След откриването на РНК-програмируемите ензими Fanzor, които могат да разрязват

...
След откриването на РНК-програмируемите ензими Fanzor, които могат да разрязват
Коментари Харесай

Ензимите Fanzor са по-добри в генното редактиране от CRISPR

След откриването на РНК-програмируемите ензими Fanzor, които могат да разрязват ДНК, стана ясно, че най-различни типове – от гъби до мекотели – имат тези генетични „ ножици “. Учените от Института за проучване на мозъка „ Макгавърн “ към Масачузетския софтуерен институт към този момент са разпознали над 3600 такива ензими. Те могат да бъдат програмирани да разрязват ДНК на верните места, като редактират гените, сходно на бактериалния ензим Cas9 в CRISPR. Технологията открива огромни благоприятни условия за създаване на нови медикаменти, генна терапия и биотехнологии.

В микробиологията има разнообразни механизми, които оказват помощ на организмите да се приспособяват и да се пазят от заболяванията. Един от тези механизми се назовава Fanzor. Изследователите са открили, че той участва в разнообразни типове организми – от гъбички до мекотели. Ензимът оказва помощ на организмите да съхраняват и предават генетичната информация.

Fanzor произлиза от еукариотни организми, до момента в който бактериалният ензим Cas9 е открит в по-простите прокариотни кафези. Въпреки че последните са доста надалеч от индивида в еволюционното дърво, учените са употребявали правилата на механизма Cas9, с цел да разработят метода CRISPR. Технологията CRISPR се трансформира в едно от най-важните открития в медицината, защото дава опция за премахване на генетичните болести и за основаване на нови способи за диагностика.

Използването на ензимите Fanzor за същата цел, считат откривателите от MTI, може да бъде още по-ефективно, просто тъй като тези генетични „ ножици “ са по-добре съгласувани с нашата клетъчна конструкция.

CRISPR е механизъм за отбрана на бактериите от непознати детайли, като да вземем за пример вирусите. Той оказва помощ за опазване на генетичния код на организма от увреждане. Fanzor, считат учените, най-вероятно е зародил в еукариотните кафези посредством преместване на генетична информация посредством вируси или симбиотични бактерии, изключително посредством бактериалните ензими TnpBs, и е бил съхранен поради своята деловитост и полза.

Поради по-сложната конструкция на еукариотните кафези ензимите Fanzor са придобили разнообразни характерности, като да вземем за пример способността да проникват в клетъчните ядра, с цел да получат достъп до ДНК. Това ги прави по-точни при идентифицирането на местата за рязане на ДНК спрямо ензимите TnpB. Следователно Fanzor има голям капацитет за бъдещи приложения в генната терапия.

Съвременната биология, основана на ръководство посредством РНК, разрешава основаването на програмируеми принадлежности, които са лесни за потребление. Това открива нови вероятности за създаването и използването на генната терапия като ефикасен и акуратен способ за лекуване на генетичните болести.

„ Биологията, ръководена от РНК, е това, което ви разрешава да създавате програмируеми принадлежности, които са в действителност лесни за потребление “, споделя Омар Абудайех, стипендиант на McGovern. „ Така че колкото повече успеем да открием, толкоз по-добре. Отварянето на целия еукариотски свят за тези типове РНК-управляеми системи ще ни даде доста благоприятни условия за работа “, прибавя още той.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР