След отчетения двуцифрен ръст на печалбата през януари за февруари

...
След отчетения двуцифрен ръст на печалбата през януари за февруари
Коментари Харесай

Печалбата на банките се свива през февруари

След регистрирания двуцифрен растеж на облагата през януари за февруари финансовият резултат на банковата система регистрира спад. Само за месеца облагата на банките е била 72 млн. лева, като е по-ниска с близо 30 млн. лева от отчетeното през февруари предходната година (99.7 млн. лева.). Това демонстрират данните на Българска народна банка, представени от capital.bg.

Общо за първите два месеца на годината финансовият резултат на бранша е 189 млн. лева, което е еднакво на лек спад от 2.5%.

По-ниските разноски за обезценки на неприятни заеми не съумяват да компенсират през януари спада на приходите от лихви. За година те се свиват с 4.4%.

Като цяло кредитирането набира скорост и растежът му става все по-отчетлив, което значи и възстановяване на приходите от лихви, въпреки и главната причина за размера му – ниските лихви по заеми, към момента да е годна в цялостна степен.

Резултатът от активизиралото се кредитиране е забележим при растежа на другия източник на доходи на банките, макар че той е с по-малък принос – таксите. След двуцифрения им растеж през януари (12.7% годишно) в този момент чистият доход от такси се е нараснал за двата месеца със 7.4% на годишна база до 157.8 млн. лева

Ръст има и при административните разноски с 2.2% до 259 мнл. лева

Продължава растежът в кредитирането, като този на жилищните заеми изпреварва доста растежите в другите сегменти. Според данните за положението на банковата система (които се отличават по методология от тези за задачите на паричната статистика – бел. ред.) годишният растеж на жилищните заеми е към този момент двуцифрен - 11.7%, достигайки 9.8 милиарда лева На този декор повишаването в потребителското кредитиране наподобява непретенциозно – 4.1% годишен растеж до малко над 9 милиарда лева Фирмените заеми регистрират най-нисък растеж – 0.5% до 33.3 милиарда лева

Ръстът на депозитите в системата продължава макар съвсем нулевата или даже негативна рентабилност. Обемът на спестяванията на семействата в края на февруари е 49.7 милиарда лева, увеличавайки се на годишна база с 4.9%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР