След оспорвана надпревара, днес бяха излъчени победителите в състезанието по

...
След оспорвана надпревара, днес бяха излъчени победителите в състезанието по
Коментари Харесай

Деси Радева награди победителите в състезанието “Пазим езика си”

След оспорвана конкуренция, през днешния ден бяха излъчени спечелилите в надпреварата по български език „ Пазим езика си “. В Аулата на СУ „ Св. Климент Охридски “ – ден след светлия празник на българската култура и просвета и на славянската книжовност, се организира заключителният кръг на състезанието. В него участваха 13 финалисти, посочили най-хубави резултати в първия кръг на конкуренцията, който се организира на 12 май.
 %d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%bc-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b8-3  %d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%bc-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bb-1  %d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%bc-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b8-2  %d0%bf%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%bc-%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b8-4
„ Децата ни са будни и жадни за познание, сами видяхте какъв брой мъчно бе на журито да отсее крайните спечелили. Важното е да не се къса връзката родител – преподавател – възпитаник. Радвам се, че ползата към „ Пазим езика си “ бе доста огромен, набелязахме какво още да подобрим следващата година “, сподели госпожа Десислава Радева, ръководител на УС на гражданското съдружие „ Живата вода на България “, уредник на състезанието.

В групата от V клас първо място зае Калия Атанасова от ОУ “Братя Миладинови ”, Бургас. На второ място се подреди Стилян Кръстев, също от ОУ “Братя Миладинови ”, Бургас. Трета е Иванела Атанасова от ОУ “Свети Иван Рилски ”, Хасково.

Сред децата от VI-VII клас отпред застана Вяра Арабаджиева от СМГ “Паисий Хилендарски ”, София. Вторите места, с еднакъв брой точки, заеха Теодора Ачева от НУККЛИИЕК, София, и Радослава Дачева от 107 ОУ “Хан Крум ”, София. Трета е Вела Иванова от ОУ “Васил Априлов ”, Бургас.

В Алма матер бяха пристигнали посетители и представители на медиите, които следиха надпреварата. Президентът на България Румен Радев също почете събитието. „ Това е прелестна стъпка за непримиримостта с незнанието. Чудесно е, че младежите имат предпочитание да усвояват и откриват хубостта на нашия прелестен език “, означи президентът. Той пожела на децата и техните родители да не престават да съхраняват хубостта на родната тирада.

„ Продължавайте да мечтаете на български език и постоянно проявявайте борбен дух “, обърна се към участниците той.

По време на изпита учениците минаха през две задания. В първата трябваше да изберат фрази, в които няма правописни и пунктуационни неточности. Във втората подреждаха смислово фрази от текстове на творби на Йордан Радичков.

Децата в двете възрастови групи – V и VI-VII клас се изправиха пред авторитетно жури, с цел да покажат в действително време знанията си по български език. Работата им беше оценена от комисия с ръководител езиковедът проф. д.ф.н. Владко Мурдаров. В нея участваха още Рени Стоичкова, преподавател по български език и литература и създател на редица образователни пособия, изработила главната част от изпитните задачи; Мариана Манчева, шеф на СУ „ Васил Левски “ в Карлово и проф. Владимир Атанасов и проф. Татяна Ангелова, представители на катедрата „ Методика “ във Факултета по славянски филологии в СУ „ Св. Климент Охридски “.

Всички възпитаници, които се включиха във финалния кръг получиха книги, както и речници по правопис и електронен учебник по български език за 2019 година, обезпечени от издателство „ Просвета “. Освен това класиралите се преди всичко си потеглиха с електрони четци, тези на второ място – с трилогията на детската писателка Юлия Спиридонова „ Страната на сънищата “ с подпис, който тя даде онлайн след края на конкуренцията. Носителите на третите награди също получиха едно от творбите на Юлия Спиридонова с подпис.

Наградите за първо място връчиха госпожа Десислава Радева, ръководител на УС на гражданското съдружие „ Живата вода на България “ и Евгения Костадинова – шеф на Дирекция „ Съдържание на предучилищното и учебното образование” в Министерството на образованието и науката.

Призовете за второ място връчиха членовете на журито проф. Владко Мурдаров и Рени Стоичкова.

Третите награди дадоха представители на сътрудниците на надпреварата – ректорът на СУ „ Св. Климент Охридски “ Анастас Герджиков и Силвия Митова, ръководещ сътрудник в организация Knowbox.

Председателят на журито проф. Мурдаров съобщи, че всички деца са се показали ослепително. „ Тук в Алма матер бяха единствено 13 обаче. Надявам се всички възпитаници на тази възраст да се оправят като тях “, добави той.

В тазгодишното пилотно издание на надпреварата „ Пазим езика си “ се включиха над 400 деца от учебните заведения в цялата страна, посочили най-хубави резултати по време на Националното външно оценяване през 2017 година Състезанието цели да насърчи основаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис. Желание за присъединяване обявиха и доста ученици на образователни заведения, които не бяха в листата, формиран по рекомендация на МОН. Затова стремежът на уредниците е състезанието да стане народен следващата година и в него да могат да вземат присъединяване всички искащи.

В първия тур на надпреварата децата от V клас трябваше да покажат какъв брой добре могат да се оправят с диктовка и с разбирането на текст. Учениците от VI – VII клас, също така демонстрираха познаване на благосъстоянието на българския език като трябваше да „ преведат “ текст, изпълнен с чуждици, както и да транслитерират текст, препоръчан им на латиница.
Анализът на резултатите демонстрира, че учениците се оправят относително добре с диктовката, само че изпитват по-големи усложнения с разбирането на текста и така наречената функционална просветеност. Задачата с „ превод “ на текст, цялостен с чуждици, също е затруднение пред част от тях, което води до извода, че те използват в всекидневието си думи на британски език, чиито смисъл не могат да формулират на български. Задачата с транслитерацията на текст, написан на латиница, не ги затруднява, което демонстрира, че казусът с по този начин наречената шльокавица не е толкоз сериозен.

Пунктуацията обаче е препъникамък за огромна част от учениците.
„ Като цяло децата се показаха доста добре. За в бъдеще се надявам това съревнование да стане национално, да включва повече възпитаници и да ги подтиква да четат повече. Който сее познание, жъне прогрес “, съобщи Рени Стоичкова, член на журито.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР