След очакваното кратко захлаждане, което премина през нашата стана, и

...
След очакваното кратко захлаждане, което премина през нашата стана, и
Коментари Харесай

Meteo Balkans: Аномалия!

След предстоящото малко захлаждане, което мина през нашата стана, и даже снеговалежите в Румъния и Унгария, към Балканския полуостров се чака нов транспорт на по-топла въздушна маса.

През идващите дни предстоящата циркулация ще е зонална (от западна). Причината е, че чакаме да се построи гребен на високо налягане, обвързван с уголемение на антициклона от Централна Европа към нашата страна и преносът ще е по скоро югозападен.

Очакваме сензитивно покачване на температурите, като стойностите на термометъра ще надминат 15-18°C. На изолирани региони в Централна България и даже по-високи, към 20-22°C. Тези стойности ще са с 15-20 градуса над климатичната норма, което ще докара до нови температурни върхове. 

Затоплянето ще продължава и по време на третото десетдневие на декември. Според последните прогнози времето ще се задържи нетипично за декември, като стойностите постоянно ще надминат 15°C, само че ще има условия и за температурни инверсии и по-мръсен въздух в региона на София и Пловдив. 

Дори към края на декември и началото на 2024 година, изгледите са за регионален транспорт. Тоест температурите ще се задържат съвсем без основна смяна. Началото на 2024 година, по прогнози на GFS се задава една хубава зимна конюнктура, само че вероятността да се сбъдне за жалост е под 40%. 

Първи коментар и за началото на 2024 година. Метеоролозите на Meteo Balkans са безапелационни, че полуостровът ни ще бъде обзет от серия от средиземноморски циклони, и първата половина на януари ще е по-често облачна и дъждовна, ще има изгледи и за сняг. 

Разбира се, както нееднократно сме подчертавали, сходни прогнози са прекомерно дълготрайни в метеорологията и е допустимо да претърпят промени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР