След обстойни проверки във всички мелнични предприятия в България и

...
След обстойни проверки във всички мелнични предприятия в България и
Коментари Харесай

Произвеждан ли хляб от украинска пшеница в България?

След обстойни инспекции във всички мелнични предприятия в България и се откри, че на никое място не е модифициран и един грам украинска пшеница. Хляб в България се създава само и единствено от българска пшеница. Това сподели за " Твоят ден " Мариана Кукушева, ръководител на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

По думите ѝ българското хлебопроизводство няма връзка с ограничавания импорт на украинско зърно.

" До края на годината Данък добавена стойност на хляба и брашното ще остане нулево. От 1 юли 2022 г. цената на хляба поевтиня сред 17 и 26%. Наблюдаваме леко повишаване на цената на хляба от страна на някои производители, това приказва от 4 стотинки дневно за консуматор. Това е обвързвано с огромния стопански проблем - възнаграждение на труда. Хлябът е единствената храна, която резервира за 10 месеца своята цена. Няма по-евтина храна от българския самун в Европейски Съюз ", изясни тя.

Според нея украинската пшеница се употребява само и единствено за произвеждане на фуражни смеси. Там ще има смяна в цените, защото ще има и повишаване на цената на месото и месните произведения. Ако Данък добавена стойност се върне на 20%, цената на хляба може да е още веднъж 3 лв.. Междувременно ще бъдат покачени енергийните и транспортните разноски. Има и сътрудници, които намалиха цената на хляба, само че при всички случаи той ще бъде наличен, всеки производител има независимост на пазарен принцип да постави цена ", съобщи Кукушева. И дефинира като популизъм слагането на надценка за цената на хляба. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР