След няколко удължавания на миналогодишния бюджет, в края на юли

...
След няколко удължавания на миналогодишния бюджет, в края на юли
Коментари Харесай

Депутатите гласуват окончателно приемането на новия бюджет

След няколко удължавания на миналогодишния бюджет, в края на юли България ще има макрорамка за тази година. Днес в Народното събрание следва да бъде гласуван и на второ четене законопроектът за държавния бюджет за 2023.

Между двете гласувания породи напрежение измежду партиите, откакто бяха импортирани оферти, които изненадващо бяха утвърдени от бюджетната комисия. Стигна се до там финансовият министър Асен Василев да съобщи, че не поддържа проектозакона в този му тип.

" След като не бяха признати ограниченията за данъчна събираемост, Министерството на финансите не поддържа бюджета в този му тип ", акцентира Василев.

Част от предложенията, постъпили сред двете четения на проектозакона, плануват нарастване с до 10 на 100 на възнагражденията на работещите в някои сфери. Министърът предизвести, че има подозрения дали новият бюджет ще бъде изпълнен. Причината е, че депутатите отхвърлиха доста от предложенията за събиране на повече доходи и по този начин, съгласно него, се слага под подозрение концепцията, че ще може да бъде доближат дефицитът от 3%.

Държавният бюджет е написан при недостиг от 3%, напредък на Брутният вътрешен продукт от 1.8 % и приблизително годишна инфлация от 8.7.

Това наложи незабавна среща сред водачите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, приключила с съгласие. " Всички проблеми по бюджета ще бъдат решени. Ще имаме бюджет, който в действителност ще служи на българските жители ”, разяснява след диалозите с Борисов съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР