След напрежение между депутати на Възраждане и ПП-ДБ заради размяна

...
След напрежение между депутати на Възраждане и ПП-ДБ заради размяна
Коментари Харесай

Градусите в пленарна зала се нажежиха, Костадинов отнесе забележка от Желязков

След напрежение сред депутати на " Възраждане " и ПП-ДБ поради замяна на реплики, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков наложи забележка на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов, и разгласи 10 минути отмора.

 

След почивката Росен Желязков сподели, че имал опцията да се запознае с експресната стенограма, вследствие на което постанова забележка и на Манол Пейков от ПП-ДБ.

 

Дневният ред планува народните представители да обсъдят план на Правилник за организацията и активността на Народното събрание.

 

Временната комисия за разработване на план на правилника одобри на съвещание през вчерашния ден ръководителят на Народното събрание да провежда координационни срещи с ръководителите на комисиите един път месечно. Народните представители, които са хабилитирани преподаватели във висши образователни заведения, резервират заеманата от тях служба и могат да продължат да упражняват преподавателската си активност или да употребяват неплатен отпуск до края на пълномощията им по съглашение със съответното висше образователно заведение, одобри още краткотрайната комисия.

 

Когато депутатите се събраха в зала и бе открито, че има кворум, зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Георги Свиленски излезе на парламентарната естрада и разкритикува вицепремиера Атанас Пеканов, който по стратегия трябваше на следващия ден да се яви на чуване пред депутатите по тематиката с парите от Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). В писмо до ръководителя на законодателния орган обаче вицепремиерът по европейските средства е помолил чуването му да бъде отсрочено заради командировка в чужбина от 26 до 28 април, както и да бъде отсрочен срокът за писмени отговори на въпроси, заложени на 19 април, и всички други устни и писмени въпроси, които биха възниквали в посочения интервал.

 

В молбата му социалистите съзряха бягство от отговорност и отвод на Атанас Пеканов да си извършва конституционните отговорности, заради което Свиленски изиска от Росен Желязков да ревизира в какъв брой часа е полетът на вицепремиера през днешния ден и по кое време се прибира в България.

 

Тук организираме чуване и пазиме ползите на българските жители. Не организираме разпит на министри. Разпит на министри евентуално ще се наложи да се прави след разформироване на служебното държавно управление от други институции, уточни Свиленски.

 

След това депутатът от Българска социалистическа партия помоли, в случай че " Пеканов го е боязън да пристигна ", вместо него на чуване на следващия ден да се яви министърът на енергетиката Росен Желязков, още веднъж по отношение на ПВУ. Той помоли Росен Желязков да ревизира и командировките на всички министри, които са отказали парламентарен надзор за петък.

 

Преди това Любен Дилов от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) поставиха клетва като народни представители при започване на днешното съвещание на Народното събрание. Петър Петров заема мястото на Лена Бориславова като народен представител от ПП-ДБ от 24-ти МИР - София. Миналата седмица пълномощията на Бориславова като депутат бяха прекъснати по нейно предпочитание. 

 

Народните представители след това пристъпиха към разискванията по плана за Правилник за организацията и активността на Народното събрание. Сред постъпилите оферти е това на Никола Минчев от ПП-ДБ за обособяване на спорта в независима комисия, с което на процедура да има две обособени комисии – по спорта и по въпросите на децата, младежта и фамилията. Вчера по време на съвещанието си краткотрайната комисия по правилника не поддържа това предложение и резервира броя на непрекъснатите комисии. 

 

Днес в пленарната зала Минчев означи, че през вчерашния ден по време на съвещанието на краткотрайната комисия се е видяло, че няма болшинство, което да поддържа направеното предложение за основаване на нова комисия и са създали предложение в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта да се добави „ семейство “ и да стане Комисия по въпросите на децата, фамилията, младежта и спорта.

 

От своя страна Тошко Йорданов от " ИТН " (ИТН) направи предложение от името на парламентарната група всяка комисия да бъде гласувана поотделно дали да съществува, тъй като по думите му броят на комисиите е " излишно повишен ".

" Възраждане " поддържаха предлагането на Йорданов, само че му припомниха, че в 47-ото Народно събрание точно по тяхна самодейност са се " раздули " както правна, по този начин и бюджетна комисия, „ с цел да се намести по един народен представител от Има Такъв Народ “.

 

Илина Мутафчиева от ПП-ДБ пък помоли фамилията да бъде включено в комисията. По думите ѝ политиката за фамилията е основна във връзка с демографската рецесия.

 

Това, че са допускани неточности, в това число и от нас, не значи, че би трябвало да вършим същите. Аз нямам тъкмо спомен по какъв начин бяха разпределени тогава нещата и дали е било по наше предложение да „ наместим наш човек “ почтено, само че си припомням, че доста незаслужено разпределихме ръководителите на комисиите, разяснява той.

Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) напомни, че през вчерашния ден във краткотрайната комисия за правилника на Народното събрание е било реализирано единодушие броят на комисиите да не се усилва.

 

Цончо Ганев ( " Възраждане " ) се обърна към Мутафчиева, че представител на тяхната нова коалиция е споделил за какво желаят да раздуят щата и създадат нова комисия – " с цел да угодят на следващото Неправителствени организации ". Тя отговори, че е съгласна с тезата, че фамилната политика е хоризонтална и е време народните представители да стартират да схващат този развой, и посочи, че предлагането не идва от Национална мрежа за децата.

Да има или да няма Комисия по конституционни въпроси - това е въпросът

Депутатите спориха дали има потребност от непрекъсната Комисия по конституционни въпроси.

 

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ сподели, че все още не вижда предмет за активност на такава комисия, тъй като няма импортиран план за промени в Конституцията. Той предложи основаването на краткотрайна комисия за конституционни въпроси, в случай че подобен план бъде импортиран.

 

Атанас Славов (ПП-ДБ) напомни, че е бил ръководител на Комисията по конституционни въпроси в предходния парламент, а Карадайъ е бил неин член.

Тя организира три съвещания, в това число за измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт. Искрено се надявам това Народно заседание в допълнение да уплътни работата на тази комисия с внасянето на план за изменение на Конституцията, уповавам се, освен от една парламентарна група, сподели Славов.

 

„ От това, което слушаме, разбираме две неща – тази комисия се прави, тъй като, може би, ще има промени или с цел да се произнася преди Конституционния съд по предмета на работа на Конституционния съд. Така излиза “, разяснява Йордан Цонев, заместник-председател на парламентарната група на Движение за права и свободи.

 

По думите му във всеки парламент се следи " разслояване " на комисиите по предмет. 

 

„ Достатъчно е комисиите да се занимават с постъпилите законопроекти, работа е на ръководителя на Народното събрание да реши в коя комисия въпросният законопроект да бъде прегледан “, означи Цонев.

 

Категорично се опълчвам на концепцията Народното събрание да не излъчи Комисия по конституционни въпроси. Всички ние неведнъж сме заявявали, че желаеме да вършим конституционни промени, самата група на Движение за права и свободи даде план за изменение на Конституцията. Смятам, че Конституционната комисия може да се занимава и нейният предмет да бъде всяко тълкувателно решение, да вземем за пример на Конституционния съд, и неговите последствия по отношение на законодателството, което ние одобряваме. Само за последните две години Конституционният съд се произнесе неколкократно по тематиката правосъдна промяна и следствие на основния прокурор, разяснява Атанасова от ГЕРБ-СДС.

 

Според " Възраждане " пък такива комисии са безусловно " безпредметни ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР