След началото на войната в Украйна, Европа сериозно се зае

...
След началото на войната в Украйна, Европа сериозно се зае
Коментари Харесай

Прогноза: Цените на природния газ в Европа може да се стопят наполовина

След началото на войната в Украйна, Европа съществено се зае с това да натрупва ресурси от природен газ, като част от политиките за понижаване зависимостта от сила, внасяна от Русия. Тази година хранилищата евентуално ще бъдат цялостни по-рано от плануваното. И това дава на управляващите и промишленостите убеденост, че енергийната рецесия от предходната година няма да се повтори.

Колебанието при цените обаче ще продължи, тъй като и търсенето преди и по време на идната зима ще зависят от два фактора, които не са в обсега контрола ни – времето и приносът на възобновимите енергийни източници към енергийния микс. 

По-топлия зимен сезон, пониженото ползване в Европейски Съюз и пониженото търсене в индустрията на фона на и високите енергийни разноски направиха по този начин, че Европа съумя преживее 2022/2023 година без дефицит на газ или ограничавания на газа.

В случай още една мека зима цените на газа в Европа може да паднат на половина от равнищата в този момент и да стигнат до 15 евро за мегаватчас (MWh), съгласно Morgan Stanley.

„ Ако времето е топло и възобновимите енергийни източници се включат по-сериозно в енергийния микс, референтните цени на газа може да се срутен до равнищата от края на 2020 година ", считат анализаторите на Morgan Stanley, представени от Bloomberg.

Фючърсите за предния месец бяха 27 евро за MWh в четвъртък, до момента в който фючърсните цени за декември до февруари са към 50 евро за MWh.
 Нов газопровод в Баренцово море може да понижи зависимостта на Европа от LNG
Нов газопровод в Баренцово море може да понижи зависимостта на Европа от LNG

Единственият път за природния газ от Баренцово море до пазарите е през оборудването за експорт на LNG на Equinor в Хамерфест

Цена от 15 евро е единствено един от сюжетите на банката за цените на природния газ в Европа след октомври, когато се чака да стартира зимният отоплителен сезон.

Има обаче и по-лош вид, като при него цените може да скочат до 100 евро за мегаватчас, в случай че зимния седон 2023/2024 година е по-студен от естественото и възобновимите енергийни източници не могат да генерират прекалено много електрическа енергия.

Към началото на юли местата за предпазване на газ в Европейски Съюз са били цялостни на 80,3%, съгласно данни на Gas Infrastructure Europe.

Запълнените складове ще бъдат добра вест за европейските консуматори тази зима, само че ще има неустановеност по отношение на зимното време и това по какъв начин възобновимите източници ще се включат в обезпечаване на повече електричество. 
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР