След началото на военната инвазия в Украйна културните институции в

...
След началото на военната инвазия в Украйна културните институции в
Коментари Харесай

В Австрия събраха милиони евро с благотворителни концерти за Украйна

След началото на военната инвазия в Украйна културните институции в Австрия показаха своята съпричастност, организирайки поредност от благотворителни начинания в помощ на потърпевшите от войната. Като алегоричен акт на поддръжка за украинския народ, в цветовете на украинското знаме бяха осветени знакови здания във Виена, измежду които катедралата „ Свети Стефан “; арката на площад “Heldenplatz “ пред двореца Хофбург; постройките на Концертхаус; Музеят на изящните изкуства; музеят " Албертина " и мн. други

Австрийското Министерство на културата заяви публично за отпущането на  средства в размер на 300 000 евро като съответна помощ за украински дейци на изкуството, която ще бъде разпределяна под формата на стипендии и финансиране на планове в областта на културата.

На 2 март своята позиция съобщи и Виенската филхармония с решението да даде парично подаяние на стойност 100 000 евро за филантропичната организация “Nachbar in Not “ като неотложно подкрепяне и израз на солидарността на оркестъра с потърпевшите от военните дейности в Украйна.

Сред първите благотворителни събития се открои концертът на 8 март във величествената катедрала “Свети Стефан “ в центъра на Виена, на който участваха 1400 души, а събраните средства за Украйна в размер на 70 000 евро бяха предоставени на филантропичната организация “Caritas “. Концертът се организира с присъединяване на оркестъра на двореца Шьонбрун под диригетството на Саша Гьотцел, а измежду солистите попадаха имената на цигуларката Лидия Байч, тенора Андреас Шагер, мецосопрана от украински генезис Зоряна Кушплер и други

Емоционална концертна вечер за набиране на средства за Украйна се състоя на 13 март в град Санкт Пьолтен - столицата на област Долна Австрия. В събитието взе присъединяване симфоничният оркестър Тonkünstler, а специфичен посетител на пулта беше украинският диригент Микола Дядюра – артистичен шеф на Националния оперен спектакъл в Киев. В началото на военната инвазия в Украйна маестрото е на гастрол в Полша - точно там той получава изненадваща покана от оркестъра да дирижира техен благотворителен концерт, който се явява и дебют за Микола Дядюра на австрийската музикална сцена. Програмата на събитието включваше произведения от Феликс Менделсон-Бартолди, Лудвиг ван Бетовен, Жул Масне и украинския композитор Мирослав Скорил, а оповестените събрани дарения за Украйна от довечера възлязоха на 50 000 евро.

Бенефис-концерт под надпис “Гласове за мир “ се организира на 20 март в една от залите на виенския комплекс Wiener Stadthalle. Всички реализатори в самодейността участваха безплатно, измежду тях бяха Хорът на виенските момчета, известният цигулар Юлиян Рахлин, хорът “Арнолд Шьонберг “ и други

В предаването “kulturMontag “ в ефира на австрийската държавна телевизия ORF2 на 14 март беше излъчен филмиран план на Балета на Виенската Щатсопер взаимно с Виенската филхармония, отправящ обръщение за взаимност и озаглавен “Артисти за мир “. В него звездите на балетната натрупа - примабалерината Мария Яковлева, родена в Русия, и премиерсолистът Денис Черевичко, който е от украински генезис, извършиха па-дьо-дьо от второ деяние на балета “Лебедово езеро “ от Чайковски в музикален акомпанимент на пиано, цигулка и виолончело, като измежду инструменталистите беше и роденият в Украйна цигулар от състава на Виенската филхармония Кирил Кобаченко.

Мащабен бенефис концерт в поддръжка на Украйна бе проведен на 19 март и на най-големия стадион във Виена. Поп и рок музиканти пяха пред изпълнените трибуни с аудитория, наброяваща внушителните 40 700 души. По информация на уредниците, събраните парични средства от продажба на билети и спомагателни дарения възлизат на 2 милиона евро.

Българско присъединяване имаше в две от събитията в поддръжка на жертвите от военната инвазия в Украйна. Пианистката Донка Ангъчева, която живее във Виена и има одобрена интернационална кариера като солиращ инструменталист, беше особено поканена за взаимно музикално осъществяване с цигуларката Лидия Байч и известната оперна певица от украински генезис Зоряна Кушплер. Престижната изява се състоя в границите на директно предаваната от австрийската национална телевия ORF благотворителна галавечер за Украйна, проведена от най-голямата филантропична организация в Австрия – “Nachbar in Not “.  Приходите от доброволни дарения на компании и австрийски жители в тази акция надвишиха единствено за една вечер внушителните 5 милиона евро. На 13 март Донка Ангъчева и Зоряна Кушплер участваха още веднъж в бенефис концерт за Украйна на сцената на Бургтеатър, а събитието бе почетено от президента на Република Австрия Александър Ван дер Белен.

В изявление за предаването “Алегро Виваче “ по Хоризонт  българската пианистка Донка Ангъчева описа за страстта да дариш своето изкуство в поддръжка на благородна идея.

Чуйте изявлението с Донка Ангъчева в звуковия файл.

  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР